![]() | Heiszner Adrienn, pedagógus Az elmaradhatatlan beigli.... |
Garantáltan jól sikerül!
Hozzávalók:
50 dkg vaj,
1 kg liszt,
3 dkg élesztõ,
3 db tojás (ebbõl 1 db a kenéshez),
6 dkg kristálycukor,
1 csipet só,
4 dl tej
Diótöltelék:
40 dkg darált dió,
20 dkg kristálycukor,
2 dl tej,
1 evõkanál méz,
1 citrom reszelt héja,
mazsola
Máktöltelék:
40 dkg darált mák,
2,5 dl tej
20 dkg kristálycukor,
2 evõkanál méz,
1 citrom reszelt héja,
mazsola
Az 1. lépés elõtti lépés:
A töltelék elkészítése: a tejet a cukorral felforralni, majd beleönteni a darált diót/mákot, mazsolát, mézet és a reszelt citromhéjat. Állandó keverés közben gyorsan átforralni.
1. Az élesztõt kevés, enyhén cukros langyos tejbe morzsoljuk.
2. A lisztet a lágy vajjal, a cukorral, a sóval, a megkelt kovásszal, a maradék tejjel és 2 tojással sima tésztává gyúrni.
3. 30 percig letakarva pihentetni.
4. A megkelt tésztát hat részre osztani és téglalapokká nyújtani.
5. A téglalapokat megkenni a töltelékkel és felcsavarni.
6. A rudakat vajjal kikent tepsire tenni, 3-3 helyen megszúrni.
7. A tetejüket tojássárgájával megkenni és meleg helyen keleszteni.
8. Ha megszáradt a tetején a tojássárga, akkor fehérjével is megkenni és hideg helyre (kert, erkély, hûtõszekrény...) tenni.
9. Elõmelegített sütõben, mérsékelt hõmérsékleten megsütni.
'Karácsonyi receptek' rovat további cikkei:
Az elmaradhatatlan beigli....
A világ legpuhább mézeskalácsának receptje
Aranygaluska 4 főre
Fogas filé Kárpáti módon folyami rákkal vajas petrezselymes burgonyával 4 főre
Citromos lazacderék vajon párolt spárgával, hollandi mártással és burgonya pürével 4 főre
Pisztráng egészben fokhagymás vajas mandulával 4 főre
Gyömbérkenyér
Zabos tallér
Mézes puszedli
Parajos parmezános szüznyárs citromos sült zöldségekkel
Aszalt paradicsommal és mozzarellával töltött pulykamell illatos vadrizzsel 4 főre
Kadarkás kakaspörkölt tökével, vasi dödöllével
Császármorzsa 4 főre
Szilvalekváros derelye 4 főre
Csokoládé mousse fehérkávé öntettel
Szőlő puding citrommártással 4 főre
Ropogós malaccsászár almás káposztával 4 főre
Grillezett borjúkaraj friss lecsóval, karika burgonyával 4 főre
Sólet gerslivel gazdagítva füstölt libamellel és főtt tojással 4 főre
Faszénen sült bárányoldalas mentás-fetás salátával 4 főre
Kedvenc éttermünk: a Jardinette ünnepi receptjei, -készítsük a lurkókkal!
Tetszett a cikk? Ajánld ismerőseidnek!
Megosztás |
LurkóVilág hírlevél feliratkozás »
Csatlakozz: Facebook/LurkoVilag »