Környezeti nevelés | Óvodás gyermek
     
óvoda hírek

óvoda hírek

**ÚJ** Sárkánykalandok a Danubius szállodákban »


óvoda hírek

Föld napja a Patakparti Oviban »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2017-04-20

**ÚJ** Sárkánykalandok a Danubius szállodákban »
Rovat: Partnereink hírei
2017-04-20

Színes karton-tojások fonállal »
Rovat: Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2.
2017-04-16

Húsvéti képeslapok »
Rovat: Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2.
2017-04-12

Tanácsok sonkafőzéshez »
Rovat: Húsvéti receptek
2017-04-08

A húsvéti sonka nyomában »
Rovat: Húsvétra készülődés óvodáinkban
2017-04-06

Hogyan vegyél társast? »
Rovat: Partnereink hírei
2017-04-06

Mi lesz a jeled? -Szeretem az ovit! játéksorozat »
Rovat: Szeretem az ovit!
2017-04-04

Tojásdíszek parafából »
Rovat: Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2.
2017-04-02

És a sztori folytatódik… »
Rovat: Szeretem az ovit!
2017-04-01

Szeretem az ovit” játéksorozat: Memo-Lottó »
Rovat: Szeretem az ovit!
2017-04-01

Húsvéti előkészületek a nagyböjti időben - a Feltámadás elbeszélése »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2017-03-22

Az iskolaérettség feltételei »
Rovat: Iskolaérettség
2017-03-20

Nemzeti madárkák, kokárdák, kirakodó vásár »
Rovat: Nemzeti ünnepeink
2017-03-18

Készülődés az iskolára: évekig tart »
Rovat: Iskolaérettség
2017-03-16

 
óvoda hírek

Különórák bűvöletében »

Nyaralás a Sárkányok Földjén: a Danubiusnál »

Van e helye versenynek gyermekkorban? »

Április - Szent György hava »

Zenei nevelés »

 

Óvodás gyermek »

Környezeti nevelés


Környezeti nevelésHulladékhasznosítás egész évben

Ajka Városi Óvoda Patakparti Óvoda, Ajka - 8400

Örömmel olvastam a Veszprém-megyei Napló szeptember 30-i számában a hulladékhasznosítási hónap keretében szervezett ÖKO-Pannon Kht. kiállítással egybekötött, programjáról, melyen óvodásaimmal személyesen is részt vettünk.

Bővebben »Madárbarát Bóbita csoport a Patakparti óvodában

Ajka Városi Óvoda Patakparti Óvoda, Ajka - 8400

Az Ajka Városi Óvoda Helyi Nevelési Programjában kiemelt helyet kap a külső világ tevékeny megismerésére nevelés. A kisgyermekek nevelésében nagy hangsúlyt fektetünk környezetük megfigyelésére, megszerettetésére, megóvására- a környezetvédelemre. A külső világ tevékeny megismerése az óvodai nevelés egész folyamatában érvényesül. Csoportunk mindennapi életében fontos szerepet kap a madarak megfigyelése, gondozása, s ezt már évek óta, mint „Madárbarát csoport” végezzük.

Bővebben »Föld napja az óvodában

Bercsényi Utcai Kincskereső Óvoda, Csongrád - 6640

A Föld napja alkalmából különböző eseményeket rendeznek világszerte, amikkel arra szeretnék a figyelmet felhívni , hogy hogyan védjük meg természeti és környezeti kincseinket.

Bővebben »Valóban környezettudatosan?

A XXI. század emberének egyik legfontosabb kérdése a fenntartható világ létrehozása, amelyben az ember nem a környezete „fogyasztójaként" jelenik meg, hanem annak hasznosítójaként, gondozójaként, őrzőjeként.

Bővebben »Környezettudatos életmód már kisgyermekkortól! Lehetséges?

A család környezettudatos életmódja befolyásolja a jövőnket, a nevelést már gyerekkorban el kell kezdeni! Kétgyermekes anyukaként mindennap találkozom ezekkel a teendőkkel. A megfelelő életmód kialakítása nagyon egyszerű, teljesíthető, mely nemcsak a Föld védelmét, hanem költségeink csökkentését is eredményezi!

Bővebben »Takarékossági ötletek, tippek

A környezettudatosság és takarékosság jegyében eleinte célszerű kis lépésekben haladni, követve a már jól bevált ötleteket.

Bővebben »Madárlesen

A téli madáretetés különleges öröm. Meleg szobából gyönyör­köd­hetünk vendégeink mutatványaiban, színes tollruhájukban, szemfüles­ségükben, bátorságukban vagy éppen félénkségükben, a cinegék illemtudásában a meggyvágók profi szotyizásában… De hogyan tegyük, hogy jószándékunk ne vezessen szárnyas barátaink pusztulásához? Mit tegyünk a madáretetőbe? Szükség van-e egyáltalán a téli madár­etetésre?

Bővebben »2011-ben az év fája: A tiszafa

A Nyugat-Magyarországi Egyetem szakemberei úgy döntöttek, hogy 2011-ben a tiszafa legyen az év fája, ezzel is elősegítve az ősi élőhelyek hatékonyabb megőrzését.

Bővebben »Az év madara 2011: a széncinege

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a széncinegét választotta a 2011-es év madarának. A széncinege (Parus major) hazánk egyik legelterjedtebb énekesmadara, mindenhol költ, ahol mesterséges vagy természetes fészekodúkat talál. Könnyen megmutathatjuk gyermekeinknek, sőt, ha egy kis szerencsénk is van, azonnal rámutathatunk a kék-és a széncinege közötti különbségre is.

Bővebben »Itt a vetés ideje! - környezeti nevelés

Álmodjuk meg teraszunk, balkonládánk, vagy éppen kertünk nyári virágait, amelyek vetési ideje az előttünk álló hetekben érkezik el. A virágok vetése és gondozása során életre szóló élményt és tapasztalatot nyernek gyermekeink is, ezért ne gondolkozzunk sokáig, fogjunk bele, együtt!

Bővebben »Mérgező növények

Mérgező növények, a teljesség igénye nélkül... Gyermekeink imádják gyűjtögetni a színes bogyókat, terméseket, ami jó dolog, hiszen szép díszeket is lehet belőlük készíteni. vigyázzunk azonban, több növény veszélye
A növény megnevezése után latin neve, majd veszélyessége, végül pedig annak felsorolása található,hogy a növény melyik része mérgező.

Bővebben »Egy gólyacsalád mindennapjai - webkamerán keresztül

Egy igazi gólyafészek, a \"Halász család\"-ként elterjedt gólyacsalád 7 tagjának mindennapjait kísérhetjük figyelemmel webkamerán keresztül, ami érdekes látnivaló lehet gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

Bővebben »Gyökeres fenyőt Karácsonyra!

Mindannyian tudunk bolygónk szívszorító állapotáról. Hacsak csoda nem történik, unokáink, ükunokáink születésükkor sajnos már sok mindent nem úgy találnak majd a bolygón, ahogyan azt mi kaptuk tőlük – kölcsönbe… Az ózonlyukat önerőből nem tudjuk betapasztani, de ilyenkor, Kará- csony táján egy valamit mi is tehetünk annak érdekében, hogy minél kevesebb lélegző, oxigént termelő fát vágjanak ki. Vegyünk gyökeres fenyőfát karácsonyra, amit ráadásul tavasszal, gyermekeinkkel közösen ültethetünk el.

Bővebben »Krizantém: Strapabíró barátunk őszre és télre

Ősszel talán a legkevesebb a választási lehetőségünk, ha valami egyedi virágos szépséggel szeretnénk feldobni teraszunkat, kertünket. Ilyenkor a legégetőbb kérdés, vajon meddig bírja?

Bővebben »Segítség! Téliesítés...

A természet lassan nyugovóra tér, ne felejtsük el azonban azt az illúzióromboló tényt, hogy bármennyire is szeretnénk kertünk nem teljesen része a természetnek. Nem önellátó, hanem egy általunk létrehozott, és gondosan ápolt, fenntartott intenzív kultúra.

Bővebben »Időszerű teendők a novemberi kertben

Kertben, balkonon, szobában...

Bővebben »Az őszi-téli szezon növényei

Erika, díszkáposzta, árvácska, dísztök

Bővebben »Csomagoljunk , de máshogy

Aki egész évben környezettudatosan él, decemberben különösen tapasztalja, hogy mennyi felesleges szemét, hulladék keletkezik háztartásunkban. Ebben a cikkben elsősorban az ajándékozás során keletkező hulladék csökkentésére szeretnék ötletet adni.

Bővebben »Őszi munkák a kertben: a gyepszőnyegezés

Avagy mit tegyünk, ha füvünk kikopott a használattól és a kíméletlen nyári forróságtól, szárazságtól?

Bővebben »Őszi munkák a kertben 2. : a gyepszegély

A könnyen fenntartható kert alapja a jól megépített kerti szegély, azaz a gyepfelület és a kert többi része közötti határ, az ágyások, burkolatok széle

Bővebben »Komposztálás otthon!

Örömmel tapasztaltam, hogy fiaim óvodájának kertjében tavasszal komposztáló sarkot helyeztek el. Mivel elkészítése sem időben, sem pénzben nem jelentős, illetve az őszi időszakban különösen sok kerti szemét, hulladék keletkezik, a kerttulajdonosoknak érdemes komposztálót kialakítani a kert félreeső, árnyasabb helyén.

Bővebben »Az én házam az én váram! Kuckók, várak a kertben

Jó pár évvel ezelőtt rengeteg időt töltöttem a kertben azzal, hogy elbújjak valahova a szüleim elől, ahol aztán a saját kis világomban tehettem - vehettem ameddig anyukám nem szólt, hogy „ebéd!”, vagy „vacsora!”. A kert méretétől és növényi adottságaitól függően rengeteg lehetőség kínálkozik az elbújásra, horizontálisan és vertikálisan egyaránt. A saját játszótér építését nem mindenki engedheti meg magának, a fák azonban kiváló alapot nyújtanak számos kalandhoz és kihíváshoz.

Bővebben »Palántázó palánták

A tavasz beköszöntével végre több időt tölthetünk a szabadban. A kerti örömök mellett a kerti munkák ideje is megérkezett, végig kell tehát gondolnunk teendőinket, amibe vonjuk be gyermekeinket is!

Bővebben »Madarat tolláról, óvodát parkjáról...

Kerámia égető kiskemence, kerti tó, szikla-, gyógy és fűszernövénykert, florárium, terrárium, mikroszkóp, tudományos könyvek, gyermekenciklopédiák, apró kerti szerszámok, lombseprűk és hólapátok ... A fenti gyorsleltár a XI. kerületi Gaz­dagréti Pitypang Óvodában készült, ahol a felsorolt speciális felsze­re­lések az óvoda megkülönböztető arculatát megtestesítő környezeti nevelés megvalósulását szolgálják a mindennapokban.

Bővebben »Madárbarát kert program

Különösen a nagyvárosi környezetben élők rengeteg időt, energiát és pénzt fordítanak arra, hogy a nyüzsgésből a természet csendjébe meneküljenek. Hétköznapokon azonban erre többségünknek nincs lehetősége. Életünk jelentős hányadában nincs mit tennünk. A természet közelsége nélkül kell élnünk? Szerencsére nem! A növények és sok madár még a belvárosokba is eljut, egy kiskert pedig igazi vadon lehet.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), szem előtt tartva a mindennapi madárvédelem fontosságát és a természeti környezetre vágyó lakosság igényeit, néhány évvel ezelőtt elindította Madárbarát Kert programját.

Bővebben »Madárkalács

Készítsünk madárkalácsot a téli madáretetéshez! A hozzávalókat és az elkészítés módját írásunkból megismerheti.

Bővebben »"Mezítlábas élmények" - beszélgetés Zsoldos Árpáddal, a madarász ovi alapítójával

Zsoldos Árpád az 1974-ben alakult Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító tagja, madarász, hangvadász, a fõváros 22 óvodájában mûködõ madarász ovi megálmodója és megvalósítója, a gyerekeknek egyszerûen csak Árpi bácsi.

Bővebben »

Az óvodás gyermek »

Környezeti nevelés »

Sport óvodáskorban »

Enneagram »

Érzelmi nevelés »

Tanulás - csak játékosan! »

Gyermekrajz »

Színterápia »

Kulturális nevelés »

Gyermekpszichológia »

Logopédia, beszédfejlődés »

Fejlesztőpedagógia »

Gyermeknevelés »

Zenei nevelés »

Jobbkezes vagy balkezes? »

Viselkedések, temperamentumok »

Asztrológia »

Családi történetek »


Óvodában, közösségben »

Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok »

Panka óvodába megy! (szülői blog) »

Óvodai jelentkezés, beiratkozás »

Óvodai kirándulások »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

Óvodai nevelés »

Óvodai élet »

Óvodai versek - ünnepekre, témákra »


Szerves műveltség »

Szerzők, könyvek, szellemi nagyjaink »

Magyar ház »

Aranyalma Páros »

Viselet, öltözködés »

Ünnepeink az évkörben »

Baranta »

Népi játékok »

Jeles napok »


Egészséges óvodáskor »

Felső légúti betegségek »

Lúdtalp, bokasüllyedés, egészséges gyermekláb »

Adj neki sok gyümölcsöt, zöldséget! »

Hőségriadó! »

Homeopátia »

Gyermekgyógyászat »

Diázni jó! »

Táplálékérzékenység, allergia »

Egészségmegőrzés télen »

Gyermek fogápolás »

Táplálkozás: egészségesen! »

Sóterápia »

Bach-virágterápia »

Milyen a jó gyerekcipő? »

Természetgyógyászat »


Kreatív sarok »

Gyerekzsúrok »

Találós kérdések »

Pipalisták »

Visegrádi Palotában gyerekkel »

Kreatív Tavasz »

Játékok - amikre nyáron van igazán idő! »

Vidám tél! »

Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. »

Húsvéti tojások - Kreatív húsvét 1. »

Kreatív sarok - újrahasznosítás! »

Barkácsolós játékok »

Kreatív nyár »

Kreatív Arcfestés - állatminták »

Kreatív Iskolakezdés »

Farsangi jelmezek »

Rajzolgatós játékok »

Mozgolódós játékok »

Alkossunk ősszel is! »


Aktuális témáink

Különórák bűvöletében »

Nyaralás a Sárkányok Földjén: a Danubiusnál »

Van e helye versenynek gyermekkorban? »

Április - Szent György hava »

Zenei nevelés »


ÓVODALÁNC óvodák írásai

Óvodalánc hírek »

Mesterségek az óvodáinkban »

Zenei nevelés óvodáinkban »

Egészséges életmódra nevelés »

Márton nap az óvodákban »

Ősz az óvodákban »

Adventi készülődés óvodáinkban »

Környezeti nevelés az óvodákban »

Mikulás várás óvodáinkban »

Víz világnapja az óvodákban »

Óvodák születésnapja és óvodások születésnapja »

Óvodalánc ovik: szülők az óvodákról :) »

Anyák Napja szép ünnepére... »

Hagyományőrzés az óvodában »

Sport az óvodáinkban »

Húsvétra készülődés óvodáinkban »

Mese az óvodáinkban »

Játék óvodainkban »

Művészeti nevelés óvodáinkban »

Dajkának, dadusnak lenni jó! »

Nemzeti ünnepeink »

Állatok világnapja az óvodákban »

Farsang az óvodáinkban »

Óvodai ballagás, évzárók »

Szüret és vásár az óvodában »

Közösségépítés az óvodák irányításával »

Madarak és fák napja »

További írások »

Óvoda bemutatkozók »

Óvodalánc óvodák írásai »

Óvodalánc óvodák gyermekrajzai »