Társasjátékok igazi óvodásoknak! Nézd meg a teljes kínálatot >

Társasjátékok igazi óvodásoknak! Nézd meg a teljes kínálatot >

      Dr. Csabay Zsolt Ph. D. összes írása (7)



Dr. Csabay Zsolt Ph. D., kutató

A táplálék hatása génjeink működésére

Képzeljük el, hogy egy speciális táplálék-kiegészítő (vagy táplálék) fogyasztásával befolyásolható lesz a viselkedés vagy visszafordítható lesz olyan súlyos betegség, mint a rák vagy a schizophrenia. Vannak, aki már tapasztalták saját magukon, hogy mekkora változást idézhet elő az egészségi állapotukban a táplálkozásmódosítás.

Most a tudomány áll elő azzal, hogy genetikailag kifejeződő változásokat lehet majd nemsokára elérni egyedül bizonyos tápanyagokkal: életre szólóan leállíthatják azt a gént, amely egyes emberekben mentális vagy fizikai betegség kialakulását idézi elő. Persze ma még csak állatkísérletekről beszélhetünk, de jó okunk van hinni, ahogy gyűlnek a bizonyítékok - mondják a kutatók -, hogy egyszerű tápanyagok az emberben is képesek előidézni ezt a hatást.

Az emberi betegségek egy jó részét a DNS hibák okozzák, de vannak olyan betegségek is, amelyeket egyes gének be- vagy kikapcsolódása indít be (némelyik daganatos betegséget is). A szervezetünkben ugyanis a több ezer gén nem mindegyike van működésben. Amikor a tudósok azt kezdték vizsgálni, mitől függ a gének aktivitása, arra az eredményre jutottak, hogy a táplálék maga szerepet játszik. A kísérlet során felnőtt patkányok viselkedése megváltozott, amikor L-metionin aminosavat (amihez táplálék kiegészítő kapszula formájában bárki hozzájuthat, és mivel kicsi molekula, könnyedén bejuthat a vérárammal az agyba - jegyezte meg a kutatásvezető) fecskendeztek az agyukba: kisebb magabiztosságot mutattak az új környezet felderítése során, és lényegesen megnőtt a stressz hormon termelésük.

A változás maradandó volt!

És ezt a változást az idézte elő, hogy az aminosav megváltoztatta a patkányok génkifejeződésének módját. Az L-metionin hozzákapcsolt egy metilcsoportot a génhez azaz metilálta. Azt a gént változtatta meg, amely az állatnak a stresszre adott válaszát vezérli - mondja a kutatást végző csoport vezetője Moshe Szyf (McGill University, Montreal). Nemcsak negatív, pozitív hatást is elő lehet idézni hasonló módon: egy természetben előforduló kémiai anyag, a trichostatin Al (TSA), éppen ellenkező hatást vált ki, mint az L-metionin. A kutatók hangsúlyozzák, hogy abban látják a kutatási eredmény lényegét, hogy bebizonyította, mennyire fontosak lehetnek a parányi, alig észlelhető mennyiségű tápanyagok, táplálék kiegészítők.

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2010-10-18



»  



'Táplálkozás: egészségesen!' rovat további cikkei:
Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek?
Zöldségek színesben - Gyermeki konyhatündérek 3.
Színek és ételek - Gyermeki konyhatündérek 2.
Energiával teli ételek titkai - Gyermeki Konyhatündérek 1.
A méz hatási, gyógyreceptek, és méz fajták
Zakuszka
A táplálkozástudomány és a gyerekek
Olajok - hidegen préselve. Mit mire használjunk?
A "homok aranya" - miért kell tudnod a homoktövisről?
"Én is mindent megettem!" - Rossz étvágyú gyerekek?
Miért adjunk a gyerekeknek Flavonoidokban gazdag gyümölcsöket?
Itt a bodzaszörpkészítés ideje!
A víz gyógyító ereje
Forrásaink - őseink még tudták...
Víz energetizálás kristályokkal
Mi van a pohárban?
E - élelmiszeradalékok
A táplálék hatása génjeink működésére
Mindennapi kenyerünk: kenyérfogyasztási szokások régen és napjainkban
Miért ne rágózzon óvodás korú gyermekünk?
Nyári étrend tippek
Egy, érik a meggy! _ Frissítő nyári gyümölcsök
Mi kerüljön a család asztalára? -folyadékfogyasztás I.
Üdítőket se! - folyadékfogyasztás II.
Olajozottan
Mit igyon a gyermek?
Karanczné Varga Éva: Új információk az éltető gabonákról
Meleg(ítő) italok felnőtteknek hideg téli estékre
Bio sütemények Karácsonyra
Tízórai és uzsonna - kisétkezések óvodás korban
Stevia, az áldásos cukor
Recept izolált cukor nélkül! 1.
Recept izolált cukor nélkül! 2.
Az izolált cukor veszélyei
Recept izolált cukor nélkül! 3.
Húsvét a konyhában...
Amit a vacsoráról tudni kell...
Az egészséges reggeli
Gabonafélék
Csicseri borsó, bab, lencse...
A szénhidrátok szerepe az óvodáskorúak étrendjében 1. rész

Csicseri borsó, bab, lencse...
A szénhidrátok szerepe az óvodáskorúak étrendjében 2. rész

Fehérjék szerepe
az óvodás kisgyermek étrendjében

Folyadékfogyasztás óvodáskorban

Tetszett a cikk? Ajánld ismerőseidnek!
Megosztás

Szeretnél első kézből értesülni heti vezércikkünkről, legfrissebb híreinkről?
LurkóVilág hírlevél feliratkozás »

Csatlakozz: Facebook/LurkoVilag »