Társasjátékok igazi óvodásoknak! Nézd meg a teljes kínálatot >

Társasjátékok igazi óvodásoknak! Nézd meg a teljes kínálatot >

      Dr. Csabay Zsolt Ph. D. összes írása (7)Dr. Csabay Zsolt Ph. D., kutató

A táplálék hatása génjeink működésére

Képzeljük el, hogy egy speciális táplálék-kiegészítő (vagy táplálék) fogyasztásával befolyásolható lesz a viselkedés vagy visszafordítható lesz olyan súlyos betegség, mint a rák vagy a schizophrenia. Vannak, aki már tapasztalták saját magukon, hogy mekkora változást idézhet elő az egészségi állapotukban a táplálkozásmódosítás.

Most a tudomány áll elő azzal, hogy genetikailag kifejeződő változásokat lehet majd nemsokára elérni egyedül bizonyos tápanyagokkal: életre szólóan leállíthatják azt a gént, amely egyes emberekben mentális vagy fizikai betegség kialakulását idézi elő. Persze ma még csak állatkísérletekről beszélhetünk, de jó okunk van hinni, ahogy gyűlnek a bizonyítékok - mondják a kutatók -, hogy egyszerű tápanyagok az emberben is képesek előidézni ezt a hatást.

Az emberi betegségek egy jó részét a DNS hibák okozzák, de vannak olyan betegségek is, amelyeket egyes gének be- vagy kikapcsolódása indít be (némelyik daganatos betegséget is). A szervezetünkben ugyanis a több ezer gén nem mindegyike van működésben. Amikor a tudósok azt kezdték vizsgálni, mitől függ a gének aktivitása, arra az eredményre jutottak, hogy a táplálék maga szerepet játszik. A kísérlet során felnőtt patkányok viselkedése megváltozott, amikor L-metionin aminosavat (amihez táplálék kiegészítő kapszula formájában bárki hozzájuthat, és mivel kicsi molekula, könnyedén bejuthat a vérárammal az agyba - jegyezte meg a kutatásvezető) fecskendeztek az agyukba: kisebb magabiztosságot mutattak az új környezet felderítése során, és lényegesen megnőtt a stressz hormon termelésük.

A változás maradandó volt!

És ezt a változást az idézte elő, hogy az aminosav megváltoztatta a patkányok génkifejeződésének módját. Az L-metionin hozzákapcsolt egy metilcsoportot a génhez azaz metilálta. Azt a gént változtatta meg, amely az állatnak a stresszre adott válaszát vezérli - mondja a kutatást végző csoport vezetője Moshe Szyf (McGill University, Montreal). Nemcsak negatív, pozitív hatást is elő lehet idézni hasonló módon: egy természetben előforduló kémiai anyag, a trichostatin Al (TSA), éppen ellenkező hatást vált ki, mint az L-metionin. A kutatók hangsúlyozzák, hogy abban látják a kutatási eredmény lényegét, hogy bebizonyította, mennyire fontosak lehetnek a parányi, alig észlelhető mennyiségű tápanyagok, táplálék kiegészítők.

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2010-11-01»  'Együnk! de mit?' rovat további cikkei:
A táplálék hatása génjeink működésére
E - élelmiszeradalékok, ha keverednek....
Karanczné Varga Éva: Új információk az éltető gabonákról
Az izolált cukor veszélyei
Olajozottan
Mindennapi kenyerünk: kenyérfogyasztási szokások régen és napjainkban
Legalább a gyereknek ne melegíts mikrohullámú sütőben!
A biztonságos konyha

Tetszett a cikk? Ajánld ismerőseidnek!
Megosztás

Szeretnél első kézből értesülni heti vezércikkünkről, legfrissebb híreinkről?
LurkóVilág hírlevél feliratkozás »

Csatlakozz: Facebook/LurkoVilag »