Asztrológia | A Levegő jegyű gyermek
     
óvoda hírek

        Játéktár híreink

•  

Ovis Ballagásra ergonómikus iskolatáskát ajándékozz! »

•  

Djeco Újdonság! »

•  

DIY Csináld magad Djeco készletek »

óvoda hírek

óvoda hírek

Versek sárkányokról »
Rovat: Szent György hava: a sárkányos hónap!
2019-04-04

Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek? »
Rovat: Táplálkozás: egészségesen!
2018-12-07

Szüreti mulatság az óvodában »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-08

Hagyományápolás, szüreti felvonulás »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-04

Szüreti vígasság a Lurkó Kuckó Óvoda szervezésében »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-03

Siklósi ovisok szürete »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-01

Varázsjátékok, a Szocioemocionális Pedagógiai Terápia (SZPT) játékai az óvodai és az iskolai mindennapokban »
Rovat: Gyermekpszichológia
2018-09-26

Vidám évnyitó hét az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-09-01

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 2. »
Rovat: Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok
2018-08-22

Milyen lesz a 2018/19-es iskolai év? »
Rovat: Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések
2018-08-13

Nyári élet az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-07-05

Nyári népmeséink-Az évkörhöz illeszkedő népmesék 2.rész »
Rovat: Nyár óvodás korú gyermekkel
2018-07-02

A Sárkánykalandok Hévízen folytatódnak »
Rovat: Partnereink hírei
2018-07-01

Fessünk jéggel! »
Rovat: Játékok - amikre nyáron van igazán idő!
2018-06-30

Játékos tanulás - a nyári szünetre »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-11

 
óvoda hírek

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

 
      Udvardy Gabriella összes írása (5)Udvardy Gabriella, asztrológus

A Levegő jegyű gyermek

A Levegő energiájú gyermekek közé tartoznak az Ikrek, a Mérleg és a Vízöntő jegyében születettek. Közös jellemzőjük a kiváló nyelvérzék és kommunikációs képesség, kifejezetten társasági emberek. Mindent meg szeretnének ismerni, csak értelemmel lehet rájuk hatni.

A Levegő jegyűeknek a külvilág visszajelzése a legfontosabb. Az motiválja őket, az ad nekik energiát, amit a többiek (barátok, társaság, család, munkatársak) visszasugároznak. Számít nekik az emberi kapcsolat, a nagy beszélgetések, mert ebből támad új ötletük, ez élteti őket. Nem igazán érdeklik őket a földi és az érzelmi dolgok. Természetesen ez csak akkor igaz, ha valaki „tiszta\" Levegő típus, vagyis semmilyen más bolygója vagy aszcendense nem áll Víz vagy Föld jegyben - az ilyen bolygóállás pedig nagyon ritka.
Legfontosabb számukra a társas kapcsolat, mégis nehezen kötelezik el magukat, mert a szabadság és függetlenség a másik vesszőparipájuk. Valójában nekik a szellemi csörték, a beszélgetések és az együtt tervezések jelentenek sokat egy kapcsolatban.
Az Ikrek, a Mérleg és a Vízöntő gyerekekre jellemző, hogy szeretnék megismerni az egész világot, az embereket. Nekik már születésüktől fogva érdemes meséket olvasni, később pedig nagyokat beszélgetni velük. Ők azok a gyerekek, akik szinte képtelenek egyedül maradni a szobájukban, állandó társaságigényük van, és ők azok, akik örökké kérdeznek. Fantasztikus képzeletvilággal rendelkeznek, inkább ott élik életük nagy részét, mint a valóságban. Nagyon fejlett a 
fejlett a nyelvérzékük és a kommunikációs képességük. Minden érdekli őket és mindent azonnal tudni akarnak. Az iskolában előbb tanulnak meg olvasni, mint a többiek. Őket nem lehet egy egyszerű „nem tudom\" válasszal elintézni, a „miértekre\" konkrét válaszokat várnak. A fegyelmezés érdekes kérdés náluk. Csak az értelem az, amire hatni lehet. Őket nem érdemes „érzelmi zsarolásnak\" kitenni, mert velük szemben ez nem működik. Mindent el kell nekik magyarázni, viszont meglepően hamar megértenek mindent. Számukra az ingerszegény környezet a legkárosabb. Olyanok, mint egy szivacs, az információ az éltető elemük. A Levegő jegyűek fő problémája az érzelmeik kifejezése lehet, szinte mindent az agyukon keresztül csinálnak. Végiggondolják összes lehetőséget, mint egy mini számítógép, és ebben nem sok hely jut az érzelmi faktornak. Ez okozhat náluk problémát, leggyengébb pontjuk az idegrendszerük, hisz ezt terhelik túl a sokinformációs ingerrel. Ezért fontos számukra, hogy ne csak a szobában töltsék szabadidejüket - olvasással, internetezéssel -, hanem valamilyen sporttevékenységgel pihentessék az „agyukat\". A sport még abban lehet a segítségükre, hogy az állandó kíváncsiságukat, ami lehet nagyon felületes is, elmélyítse és a kitartást megtanítsa nekik.

Csengersima: ikrek

Ikrek (május 21. - június 21.)

Az Ikrek az, akit minden érdekel és mindenbe belekezd, de nem szereti elkötelezni magát semmi és senki mellett. Fél, hogy kimarad valamiből, ha leragad valami mellett. Nem szereti megerőltetni magát, azt csinálja, amit könnyen, a „kisujjából\" kiráz. Ahol nehézségbe ütközik vagy elveszíti az érdeklődését, onnét továbbáll, ezért időnként szélkakasnak tűnik. A határidőkkel szintén hadilábon áll, szereti elodázni a dolgokat. Szülőként nem lenne szabad engedni „a mindenbe belekapást\", viszont ez nehéz feladat, mert a gyermek pillanatok alatt fel tud állítani „meggyőző\" észérvet, hogy a régi miért nem jó, az új pedig mennyivel jobb és hasznosabb - a szülőnek minimum jogi végzettséget kellene beszereznie a gyermek meggyőzésére.
Tudni kell még a kis Ikrekről, hogy iszonyú gyorsan vág az esze, hihetetlen gyorsan kombinál és tervez új dolgokat - idővel pedig az ellenkezőjéről állítja ugyanezt. Jól illik hozzá a kirakós játék, amiben valamilyen logikai szabályt kell követni vagy amiben a megfigyelés a lényeg. Az Ikrek fantasztikus megfigyelő és analizáló. Gyűjti az információkat, rendszerezi őket és azonnal alkalmazza, ahogy meglát egy hasonló részletet. Meg kell tudnia különböztetni a lényegeset a lényegtelentől, különben könnyen elveszhet a részletekben, elfelejtheti, hogy mi volt a fő kérdés a történet elején. Az Ikrek - mint ahogy a neve is mutataja - nem egyedül van, ez jelzi azt, hogy ő minden szempontból megnézi a dolgokat és bármelyikkel képes azonosulni.
Nagyon könnyen ismerkednek, barátkoznak. Valószínű, hogy az iskolában az első tanítási napon ő szerez leghamarabb barátokat.

Csengersima: mérleg

Mérleg (szeptember 23. - október 23.)

A Mérlegnek a barátok a legfontosabbak. A társak a tükör, a visszajelzés, ami alapján önmagát értékeli. Mindenkivel egyformán jó kapcsolatot szeretne kialakítani, de ez nem lehetséges, hiába kerüli is a konfliktusokat és a veszekedést. Képtelen nemet mondani, mivel ha nemet mondana, az azt jelentené számára, hogy eggyel kevesebben szeretik, és ez nagyon fájna neki. A szülők fő feladata a konfliktusok felvállalására való rávezetés, hogy képes legyen megoldani a problémáit és kiállni a saját véleménye mellett. Ha ez nem sikerül, érezni fogja, hogy sokan kihasználják, mivel nem tud „nemet\" mondani. A Mérleg mindig harmóniára törekszik és megviseli, ha a környezetében nem ezt tapasztalja, például ha a szülei előtte veszekednek, akkor sem akar dönteni, hogy kinek az oldalára álljon. A szülőknek tudomásul kell venniük, hogy gyermekük nem egy kis „Kos\", hanem egy szép, kedves, mindenkinek igazat adó Mérleg, aki közkedvelt az iskolában, és nem csak a gyerekek körében. Nagyon tehetséges a művészeti tárgyakban, jó zenei érzéke és jó ízlése van, ez utóbbi a ruházkodásban és a szobája berendezésén is megmutatkozik. Ügyel arra, hogy milyen az írása külalakja, az tetszik-e másoknak. Remek diplomáciai érzéke alkalmassá teszi a viták elsimítására.

Csengersima: vízöntő

Vízöntő (január 20. - február 19.)

A három Levegő jegy közül ő a legnehezebben kezelhető. Ő az, aki nem tudja elfogadni azt a választ, hogy ez a „szokás\". Miért? Mi az értelme? Ha ezt nem magyarázzák el neki, akkor aztán hiába minden. A legmakacsabbak közé tartozik, nem adja fel a véleményét mások hatására. Igazi lázadó, forradalmár, aki kész szembemenni másokkal. Minden olyan dolog, ami a hatalommal és a szabályokkal kapcsolatos, nem érdekli, figyelmen kívül hagyja. Szüleinek nehéz dolga lesz a nevelésével, mivel semmi olyat nem akar, amit az „elvárások\" kényszerítenének rá. Egyetlen nevelési mód válik be nála, ha egyenrangú partnerként kezelik. El tudja fogadni az észérveket, ebben jó felfogóképessége is segíti. A Vízöntő kifejezetten közösségi ember, fontos számára, hogy harcolhasson az elvekért. Érdekelhetik különböző osztályfeladatok és szívesen betölt tisztségeket. Hátránya lehet, hogy igazából nem a közösségért cselekszik, hanem elvárja, hogy a közösség kövesse őt. Komolyabb lehet a korosztályánál, magánál jóval idősebb társakkal is megértik egymást. Ő az, aki nem a szokványos módon oldja meg a feladatot, például farsangkor biztos nem királylánynak vagy pókembernek öltözik, hanem spenót lesz tükörtojással. Korán önállóvá válik, nem szorul pátyolgatásra, de figyelni kell rá, mert ha segítségre szorul, talán nem szól róla, mondván, mindent meg tud oldani egyedül.

 

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2011-11-04»  'Asztrológia' rovat további cikkei:
A Tűz jegyű gyermek
A Víz jegyű gyermek
A Levegő jegyű gyermek
A Föld jegyű gyermek
Asztrológia a gyermeknevelésben: születési képlet, aszcendens, elemtípusok...

Tetszett a cikk? Ajánld ismerőseidnek!
Megosztás

Szeretnél első kézből értesülni heti vezércikkünkről, legfrissebb híreinkről?
LurkóVilág hírlevél feliratkozás »

Csatlakozz: Facebook/LurkoVilag »

Az óvodás gyermek »

Környezeti nevelés »

Sport óvodáskorban »

Enneagram »

Érzelmi nevelés »

Tanulás - csak játékosan! »

Gyermekrajz »

Színterápia »

Kulturális nevelés »

Gyermekpszichológia »

Logopédia, beszédfejlődés »

Fejlesztőpedagógia »

Gyermeknevelés »

Zenei nevelés »

Jobbkezes vagy balkezes? »

Viselkedések, temperamentumok »

Asztrológia »

Családi történetek »


Óvodában, közösségben »

Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok »

Panka óvodába megy! (szülői blog) »

Óvodai jelentkezés, beiratkozás »

Óvodai kirándulások »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

Óvodai nevelés »

Óvodai élet »


Szerves műveltség »

Szerzők, könyvek, szellemi nagyjaink »

Magyar ház »

Aranyalma Páros »

Viselet, öltözködés »

Ünnepeink az évkörben »

Baranta »

Népi játékok »

Jeles napok »


Egészséges óvodáskor »

Felső légúti betegségek »

Lúdtalp, bokasüllyedés, egészséges gyermekláb »

Adj neki sok gyümölcsöt, zöldséget! »

Hőségriadó! »

Homeopátia »

Gyermekgyógyászat »

Táplálékérzékenység, allergia »

Egészségmegőrzés télen »

Gyermek fogápolás »

Táplálkozás: egészségesen! »

Sóterápia »

Bach-virágterápia »

Milyen a jó gyerekcipő? »

Természetgyógyászat »


Kreatív sarok »

Gyerekzsúrok »

Találós kérdések »

Pipalisták »

Visegrádi Palotában gyerekkel »

Játékok - amikre nyáron van igazán idő! »

Vidám tél! »

Szent György hava: a sárkányos hónap! »

Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. »

Kreatív Tavasz »

Húsvéti tojások - Kreatív húsvét 1. »

Kreatív sarok - újrahasznosítás! »

Barkácsolós játékok »

Kreatív nyár »

Kreatív Arcfestés - állatminták »

Kreatív Iskolakezdés »

Farsangi jelmezek »

Rajzolgatós játékok »

Mozgolódós játékok »

Alkossunk ősszel is! »


Aktuális témáink

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »


ÓVODALÁNC óvodák írásai

Óvodalánc hírek »

Zenei nevelés óvodáinkban »

Egészséges életmódra nevelés »

Márton nap az óvodákban »

Ősz az óvodákban »

Adventi készülődés óvodáinkban »

Környezeti nevelés az óvodákban »

Mikulás várás óvodáinkban »

Víz világnapja az óvodákban »

Anyák Napja szép ünnepére... »

Farsang az óvodáinkban »

Madarak és fák napja - május 10. »

Óvodák születésnapja és óvodások születésnapja »

Óvodalánc ovik: szülők az óvodákról :) »

Mesterségek az óvodáinkban »

Hagyományőrzés az óvodában »

Sport az óvodáinkban »

Húsvétra készülődés óvodáinkban »

Mese az óvodáinkban »

Játék óvodainkban »

Művészeti nevelés óvodáinkban »

Dajkának, dadusnak lenni jó! »

Nemzeti ünnepeink »

Állatok világnapja az óvodákban »

Óvodai ballagás, évzárók »

Szüret és vásár az óvodában »

Közösségépítés az óvodák irányításával »

További írások »

Óvoda bemutatkozók »

Óvodalánc óvodák írásai »

Óvodalánc óvodák gyermekrajzai »