Fejlesztő játékok | Mindent a helyére! - társasjátékelemzés
     
óvoda hírek

        Játéktár híreink

•  

Ovis Ballagásra ergonómikus iskolatáskát ajándékozz! »

•  

Djeco Újdonság! »

•  

DIY Csináld magad Djeco készletek »

óvoda hírek

óvoda hírek

Versek sárkányokról »
Rovat: Szent György hava: a sárkányos hónap!
2019-04-04

Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek? »
Rovat: Táplálkozás: egészségesen!
2018-12-07

Szüreti mulatság az óvodában »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-08

Hagyományápolás, szüreti felvonulás »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-04

Szüreti vígasság a Lurkó Kuckó Óvoda szervezésében »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-03

Siklósi ovisok szürete »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-01

Varázsjátékok, a Szocioemocionális Pedagógiai Terápia (SZPT) játékai az óvodai és az iskolai mindennapokban »
Rovat: Gyermekpszichológia
2018-09-26

Vidám évnyitó hét az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-09-01

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 2. »
Rovat: Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok
2018-08-22

Milyen lesz a 2018/19-es iskolai év? »
Rovat: Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések
2018-08-13

Nyári élet az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-07-05

Nyári népmeséink-Az évkörhöz illeszkedő népmesék 2.rész »
Rovat: Nyár óvodás korú gyermekkel
2018-07-02

A Sárkánykalandok Hévízen folytatódnak »
Rovat: Partnereink hírei
2018-07-01

Fessünk jéggel! »
Rovat: Játékok - amikre nyáron van igazán idő!
2018-06-30

Játékos tanulás - a nyári szünetre »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-11

 
óvoda hírek

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

 
      Kiss Györgyi összes írása (4)Kiss Györgyi, gyógypedagógus, logopédus

Mindent a helyére! - társasjátékelemzés

Ugye ismerős helyzet, amikor a szanaszét heverõ játékokat szeretnénk gyermekeinkkel a helyére pakolni - pakoltatni? Szülõi tapasztalat, hogy a rendrakás akkor megy könnyedén, ha közösen és játékosan végezzük. Ezt a helyzetet teremti elénk a Keller&Mayer játékok egyik idei újdonsága, a Mindent a helyére c. társasjáték.

Tovább a játék hivatalos oldalára >

A játék tematikája

A Mindent a helyére c. társasjáték a gyermekek mindennapjaihoz közelálló szituációra épül: a rendrakásra. Már a játék dobozának színes, kedves képe is felkelti a kisgyermekek érdeklõdését, egyúttal pozitív példát mutat, ahogy Peti büszke igyekezettel viszi játékait a helyére. De miként is zajlik a játék?

A játék folyamán különbözõ színû és formájú építõkockákat kell a megfelelõ formájú nyílásig eljuttatnunk, majd oda bedobnunk. Ezzel a „helyére tettük" az adott építõkockát, melyért jutalomkorong jár. Az a játékos nyer, aki több jutalomkorongot szerzett, vagyis több építõkockát tett a helyére.

A társasjáték eszközei és azok használatának szabályai

Mindent a helyére társasjátékEgyedi játéktábla

 • A játéktábla 7x7-es négyzethálóból épül fel, amelyen nincs elõre megszabott útvonal, amelyen haladnunk kell, hanem annak bármely négyzetére szabadon léphetünk (vízszintes/függõleges irányban, mindig szomszédos mezõkön haladva).
 • A játéktábla érdekessége a háromdimenziós megoldás: a kissé megemelt játéktábla a játék dobozában stabilan rögzül. Az emelt játéktábla alatti térbe pottyannak a helyére vitt építõkockák, amelyek a játék végén a tábla megdöntésével vehetik újra elõ. Ez a megoldás rendezett körülményt biztosít végig a játék folyamán.

Bábuk - az építõkockák, amelyeket a helyére kell tennünk

 • A játékban a hagyományos bábuk helyett különbözõ színû (sárga, kék, zöld) és különbözõ formájú (kör, háromszög és téglalap alapterületû) kis építõkockákkal lépnek a játékosok. Ezek azok a játékok, amit a játék során a helyükre kell vinni, vagyis a megfelelõ formájú lyukba bedobni. A játék akkor ér véget, amikor a játéktábla üres lesz, vagyis minden építõkockát bedobtunk a megfelelõ nyílásba.

Szín- és számkocka határozza meg a lépéseket

 • Mindent a helyére társasjátékEgyedivé és változatossá teszi a játékot, hogy a színek nem tartoznak egy játékoshoz sem, hanem a színkockával való dobás határozza azt meg, hogy az adott körben az adott játékos éppen melyik színû kockával léphet. Az már a játékos szabad döntése,
  hogy az adott színen belül milyen formájú építõkockával lép.
 • A lépések számát a számkocka határozza meg, a lépés iránya viszont szintén szabadon megválasztható (egyenesen haladhat, átlósan nem).

A kétfajta kocka együttes használata a gyermekek számára még érdekesebbé teszi a játékot. A játék dobás-lépés szabálya a hagyományos játékoktól eltérõ módon nagy szabadságot enged a játékosoknak (szabad útvonal, szabad formaválasztás). Ez a játék dinamikáját, változatosságát mindvégig fenntartja, folyamatos döntéshozatalra ösztönözve a játékosokat, míg végül minden kocka a helyére nem kerül.

Jutalomkorongok

 • Jutalomkorongot kap, akinek sikerült egy építõkockát a helyre tenni, vagyis bedobni a megfelelõ nyílásba. A játék végén az lesz a nyertes, aki a legtöbb jutalomkorongot gyûjtötte össze - vagyis aki a legtöbb építõkockát „pakolta el".

A játék során a gyerekeknek nagyon tetszettek az ismerõs játékokat ábrázoló jutalomkorongok. Eleve szívesen gyûjtögetnek képeket, így örültek annak is, amikor a játék folyamán újabb játékkorongokkal gazdagodott a gyûjteményük!

Memóriakorongok

 • Mindent a helyére társasjátékA játék nagyobbak számára újabb kihívást is rejt - az õ esetükben lesz szükség a memóriakorongok alkalmazására. Ha valamelyik játékos a színkockával nem színt, hanem csillagot dob, akkor két memória-korongot (egy szín és egy formakorongot) kell húznia. A húzott szín és forma határozza meg ebben az esetben azt, hogy melyik építõkockával kell lépnie.

A lépés után a memóriakorongokat vissza kell fordítanunk a helyükre. Érdemes azonban megjegyezni a helyüket, mert ha legközelebb mi dobunk csillagot, akkor nagyobb eséllyel indulunk! Így a memóriakorongok valójában „játék-a-játékban": amelyik játékos pontosabban és hamarabb jegyzi meg az egyes memóriakorongok helyét, az nagyobb eséllyel nyer a társasjátékban is.

Tovább a játék hivatalos oldalára >

A játék menete

 1. Az építõkockákat a játéktér pirossal kiemelt négyzeteire állítjuk, a jutalomkorongokat a dobozba, a memóriakártyákat az asztalra helyezzük. (Kisebb gyermekeknél a játék könnyített változatában a memóriakártyát nem használjuk.)
 2. A soron lévõ játékos egyszerre dob mindkét kockával, ami meghatározza a színt és a lépésszámot, míg a formát és a lépésirányt a játékos szabadon választja meg. Ha nincs olyan színû figura a játéklapon, amilyen színt dobott, akkor a következõ játékoson a sor.
 3. Ha csillagot dob a játékos, akkor megfordít egy szín- és egy formakorongot (memóriakorong), és ezek alapján lép.
  Kisebbekkel játszva nem használunk memóriakorongot, hanem a gyermek szabadon választhatja ki, melyik bábuval szeretne lépni.
 4. A játék végén az a játékos nyer, aki a legtöbb jutalomkorongot gyûjtötte össze, vagyis aki a legtöbb játékkockát dobta be a helyére.

A játék fejlesztõ hatásai

 • Mivel a játékot a legidõsebb játékos kezdi, ez jó alkalom az életkor megnevezésére, a gyermekek születési idejének memorizálására, az életkorok viszonyítására, szókincsbõvítésre: fiatalabb, idõsebb, húg-nõvér, báty-öcs, stb. 
 • A szabad lépésirányválasztás segíti a síkbeli tájékozódást (jobbra, balra, elõre, hátra).
 • Figyelemfejlesztõ, hogy a két kockával való dobás és lépés során két szempontot - színt és számot - egyaránt figyelembe kell venni.
 • A játék során alkalom nyílik arra, hogy a kisgyermekek színeket egyeztessenek, majd színeket nevezzenek meg, bár a játékban csak három szín szerepel: a piros, a kék és a zöld. (Sajnálatos, hogy a kék szín a dobókockán a zöldhöz közel álló árnyalatú, elõnyösebb lett volna a kék báb színével közel megegyezõ árnyalat választása. )
 • A formaegyeztetést fejleszti a dobásnak megfelelõ formájú játékkocka, valamint a megfelelõ útirány kiválasztása, mivel minden lépés elõtt dönteni kell: „melyik formát, melyik lyukhoz kell elvezetnem?
 • A számkockán egy, kettõ és három pötty van, ami a kisebbek számára jól érthetõ, számfogalmuk ilyen körben biztos. Ez izgalmassá is teszi a játékot, hiszen egy játékkockával egy körben legfeljebb három mezõt léphetünk!
 • A játékos - a szabályok betartása mellett - megválaszthatja saját útirányát a kocka helyéig. Ez lépésrõl-lépésre alkalmat ad az önálló döntéshozatalra.
 • A játék szabad döntéslehetõségei fenntartják a játék során a gyermek figyelmét, élénkíti gondolkodását, önálló játékstratégia kialakítására ösztönöz.

Közel áll a gyermekek világához a színes kockákkal való manipulálás, a kockák „eltüntetése" a helyrerakás során, valamint a jutalomkorongok gyûjtése, amelyek által a gyermekek számára kézzelfoghatóvá válik az eredmény. A játékdoboz jó aránya, gyerekkézhez szabott mérete vonzóvá teszi ezt a játékot, és hasznos idõtöltést biztosít a hosszabbodó estékre. Jó játszást, örömteli „rendrakást" kívánunk!

Tovább a játék hivatalos oldalára >

 

A fenti írás megjelenési dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálon: 2013-10-27»  'Fejlesztő játékok' rovat további cikkei:
Mindent a helyére! - társasjátékelemzés
Milyen a jó játék?
Játékos készségfejlesztés otthon
Konkrét tanácsok játékvásárláshoz
Iskolaelőkészítés a sakk segítségével játékosan, könnyedén
Ötletek, mondókák a beszédritmus és beszéddallam játékos gyakorlására
Mozgással kísért mondókák a beszédmegértés fejlődése megsegítésére
Játékok beszédészlelés fejlesztéséhez
Mondókák a testséma fejlesztésre
Játékos tanulás - a nyári szünetre
Együtt - játékosan
Melyik gyakorlat mit fejleszt?
A tanulási képesség játékos fejlesztése óvodáskorban
Néhány játékos feladat - szókincsfejlesztésre
Játszóvá válni, játszótársnak lenni, játszani...
Az érintés fejlődésre gyakorolt hatásának kísérlete

Tetszett a cikk? Ajánld ismerőseidnek!
Megosztás

Szeretnél első kézből értesülni heti vezércikkünkről, legfrissebb híreinkről?
LurkóVilág hírlevél feliratkozás »

Csatlakozz: Facebook/LurkoVilag »

Az óvodás gyermek »

Környezeti nevelés »

Sport óvodáskorban »

Enneagram »

Érzelmi nevelés »

Tanulás - csak játékosan! »

Gyermekrajz »

Színterápia »

Kulturális nevelés »

Gyermekpszichológia »

Logopédia, beszédfejlődés »

Fejlesztőpedagógia »

Gyermeknevelés »

Zenei nevelés »

Jobbkezes vagy balkezes? »

Viselkedések, temperamentumok »

Asztrológia »

Családi történetek »


Óvodában, közösségben »

Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok »

Panka óvodába megy! (szülői blog) »

Óvodai jelentkezés, beiratkozás »

Óvodai kirándulások »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

Óvodai nevelés »

Óvodai élet »


Szerves műveltség »

Szerzők, könyvek, szellemi nagyjaink »

Magyar ház »

Aranyalma Páros »

Viselet, öltözködés »

Ünnepeink az évkörben »

Baranta »

Népi játékok »

Jeles napok »


Egészséges óvodáskor »

Felső légúti betegségek »

Lúdtalp, bokasüllyedés, egészséges gyermekláb »

Adj neki sok gyümölcsöt, zöldséget! »

Hőségriadó! »

Homeopátia »

Gyermekgyógyászat »

Táplálékérzékenység, allergia »

Egészségmegőrzés télen »

Gyermek fogápolás »

Táplálkozás: egészségesen! »

Sóterápia »

Bach-virágterápia »

Milyen a jó gyerekcipő? »

Természetgyógyászat »


Kreatív sarok »

Gyerekzsúrok »

Találós kérdések »

Pipalisták »

Visegrádi Palotában gyerekkel »

Játékok - amikre nyáron van igazán idő! »

Vidám tél! »

Szent György hava: a sárkányos hónap! »

Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. »

Kreatív Tavasz »

Húsvéti tojások - Kreatív húsvét 1. »

Kreatív sarok - újrahasznosítás! »

Barkácsolós játékok »

Kreatív nyár »

Kreatív Arcfestés - állatminták »

Kreatív Iskolakezdés »

Farsangi jelmezek »

Rajzolgatós játékok »

Mozgolódós játékok »

Alkossunk ősszel is! »


Aktuális témáink

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »


ÓVODALÁNC óvodák írásai

Óvodalánc hírek »

Zenei nevelés óvodáinkban »

Egészséges életmódra nevelés »

Márton nap az óvodákban »

Ősz az óvodákban »

Adventi készülődés óvodáinkban »

Környezeti nevelés az óvodákban »

Mikulás várás óvodáinkban »

Víz világnapja az óvodákban »

Anyák Napja szép ünnepére... »

Farsang az óvodáinkban »

Madarak és fák napja - május 10. »

Óvodák születésnapja és óvodások születésnapja »

Óvodalánc ovik: szülők az óvodákról :) »

Mesterségek az óvodáinkban »

Hagyományőrzés az óvodában »

Sport az óvodáinkban »

Húsvétra készülődés óvodáinkban »

Mese az óvodáinkban »

Játék óvodainkban »

Művészeti nevelés óvodáinkban »

Dajkának, dadusnak lenni jó! »

Nemzeti ünnepeink »

Állatok világnapja az óvodákban »

Óvodai ballagás, évzárók »

Szüret és vásár az óvodában »

Közösségépítés az óvodák irányításával »

További írások »

Óvoda bemutatkozók »

Óvodalánc óvodák írásai »

Óvodalánc óvodák gyermekrajzai »