Testvérek | Testvérvárás- avagy: kistesóm születik....
     
óvoda hírek

        Játéktár híreink

•  

Ovis Ballagásra ergonómikus iskolatáskát ajándékozz! »

•  

Djeco Újdonság! »

•  

DIY Csináld magad Djeco készletek »

óvoda hírek

óvoda hírek

Versek sárkányokról »
Rovat: Szent György hava: a sárkányos hónap!
2019-04-04

Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek? »
Rovat: Táplálkozás: egészségesen!
2018-12-07

Szüreti mulatság az óvodában »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-08

Hagyományápolás, szüreti felvonulás »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-04

Szüreti vígasság a Lurkó Kuckó Óvoda szervezésében »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-03

Siklósi ovisok szürete »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-01

Varázsjátékok, a Szocioemocionális Pedagógiai Terápia (SZPT) játékai az óvodai és az iskolai mindennapokban »
Rovat: Gyermekpszichológia
2018-09-26

Vidám évnyitó hét az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-09-01

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 2. »
Rovat: Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok
2018-08-22

Milyen lesz a 2018/19-es iskolai év? »
Rovat: Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések
2018-08-13

Nyári élet az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-07-05

Nyári népmeséink-Az évkörhöz illeszkedő népmesék 2.rész »
Rovat: Nyár óvodás korú gyermekkel
2018-07-02

A Sárkánykalandok Hévízen folytatódnak »
Rovat: Partnereink hírei
2018-07-01

Fessünk jéggel! »
Rovat: Játékok - amikre nyáron van igazán idő!
2018-06-30

Játékos tanulás - a nyári szünetre »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-11

 
óvoda hírek

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

 
      Besnyi Erika összes írása (20)Besnyi Erika, Enneagram szakértő, tréner, coach

Testvérvárás- avagy: kistesóm születik....

Elsõszülöttünk – tartozzon bármelyik karaktercsoportba, és legyen felkészítve akármilyen alaposan is a tesó érkezésére – elsõsorban az „osztozkodást” fogja érezni: kevesebb figyelmet kap és ezentúl rajta kívül mást is okosnak, ügyesnek és szépnek fognak tartani a családban. Lássuk, hogy általában hogyan reagálnak az egyes karakterek a tesó érkezésére! 

Tegnap kezdett az irodánkban az új marketing asszisztens. Kedvenc fõnökünk jó elõre felkészített minket az érkezésére – és jó marketing és PR szakember lévén – napokon keresztül „építette” az új kollégát a szemünkben, illetve a szánkba rágta, hogy hihetetlenül könnyebb lesz mindannyiunk munkája, hiszen Izaóra nagy munkabírású, sokéves tapasztalattal rendelkezik, hipersegítõkész és egyáltalán: imádnivaló... 
Azért mi, „régiek” rögtön megbeszéltük egy kávé mellett, hogy az Izaóra név sosem tartozott a kedvenceink közé, és na-ne-hogy-már egy 24 éves csitri segítsen nekünk, a szakma nagy öregjeinek, különben is, láttunk mi már karón varnyút, nem is biztos, hogy Izaóra bírni fogja a napi 18,5 órányi mókuskerékstresszt.
Izaóra aztán megérkezett, mosolygott, bájos volt és valóban segítõkész, és még a mûkörmeit sem reszelgette, hanem képes volt valóban kreatívan tevékenykedni, bosszantó figyelem-mennyiséget szerezve fõnökünktõl.

Eltelt fél év, mire Izaórára nem tekintettünk féltékenyen, és végre nem féltünk megszeretni.

Izaórát persze nem kellett hazavinnünk és megosztani vele a szobánkat, a plüssmackónkat, a kindertojásunkat és a szüleink figyelmét. Viszont a kismanóink életébe örökre beköltözhet egy új „kolléga”, a betolakodó, a figyelemrabló, a rendzavaró, az örökbõgõ, a mackópüfölõ TESÓ, aki késõbb a világ legjobb haverja, barátja és bizalmasa lehet, de az elsõ idõben nem más, mint egy kötelezõen kapott ajándék, amit nem lehet visszacserélni legóra.

Elsõszülöttünk – tartozzon bármelyik karaktercsoportba, és legyen felkészítve akármilyen alaposan is a tesó érkezésére – elsõsorban az „osztozkodást” fogja érezni: kevesebb figyelmet kap és ezentúl rajta kívül mást is okosnak, ügyesnek és szépnek fognak tartani a családban.


Lássuk, hogy általában hogyan reagálnak az egyes karakterek a tesó érkezésére!

Egyes karakter:
A tesó mind rendzavaró elem

„Anya túlságosan türelmes a Zizivel: már két hónapos, és még mindig pelusba kakil! Rémes!” Az Egyesek mindenekelõtt tökéletességre és helyes cselekvésre törekednek. Rendszerint nagyon igényesek és szabálykövetõek. Ha Egyes gyermekünknek osztoznia kell a babaszobán, akkor valószínûleg vonalzó nélkül is éles határvonalat tudunk húzni az õ pedáns territóriuma és a csörgõkkel, pelenkákkal teleszórt szobarészek között.
A kis Egyes „szabályszerûen” örül a kistesó érkezésének, annak viszont nem, ha felborul az õ saját világa, ha megváltoznak a szabályok és a napirend. Ha hozzászokott ahhoz, hogy anya esténként mesél neki, nehezen tolerálja, hogy a pici hangos bömbölése félbeszakítja az esti rutint és a Kisvakond nadrágját. Azt sem nagyon érti, hogy amíg õt bosszantják a jövevény - számára rendzavarásnak tûnõ - akciói, addig szemmel láthatóan a család többi tagja elalél a gyönyörûségtõl. Vérmérséklettõl függõen Egyes manónk vagy megpróbál változtatni a helyzeten (pl. tanácsokat ad, hogyan lehetne kutyaiskolába íratni a fegyelmezetlen kistesót) vagy magában duzzogva kivonul a szituációkból, és még szigorúbbra húzza a saját, rendben tartott területének határait (hegyesebbre hegyezi a ceruzáit, elvágólag rendezi a plüssmackóit). Fontos, hogy éreztessük vele, milyen nagy szükségünk van az õ segítségére azért, hogy a kistesó minél hamarabb megtanulja a „rendet”, amit õ már olyan jól tud! Hivatkozzunk arra, hogy õ már sokkal nagyobb és okosabb, és bátran vonjuk be a baba körüli „rendcsinálási” feladatokba!
Hagyjuk, hogy néhány szabályt (pl. hol legyen a helye a popsitörlõs doboznak) õ alkosson és tartasson be! Mivel az Egyes gyermek kevéssé mutatja ki fizikai formában a szeretetét, „tanítsuk” meg arra, minek örül a kistesója és mi is (simogatás, puszi, becézgetés).

Kettes karakter
A tesó mint plüssmaci
„Tegnap adtam Barninak szõlõt, mert aaaannyira nézte, amikor ettem. Éhes volt szegény, de aztán anya kiszedte a szájából, és nagyon dühös volt, pedig én csak segíteni akartam!!!”
Kettes manónk általában úgy próbál szeretetet és elismerést kivívni, hogy szépen szerepel, gondoskodik mások kényelmérõl, hízeleg és az ölünkbe mászva, a hajunkat a maszatos ujjaival gyûrûkbe csavarva elbûvölõen csacsog, kacarászik. Kettesünk emocionális radarja hiperérzékeny: rögtön felismeri, hogy az új jövevényt mi nagyon szeretjük, így õ akkor kaphat újabb és újabb adag elismerést, ha mindent megtesz a piciért. Ezért szívesen pózol a fényképezõgép elõtt ölében a kistesóval, ringatja ha kell, ha nem, „fõz” neki szappanhab-vacsorát fürdés közben, simogatja, ha ordít, és mesél neki, akkor is, ha már végre elaludt. Mivel a csecsemõ-tesó általában a legkisebb mértékben sem viszonozza az erõfeszítéseit, elõbb-utóbb megunja a tündér-szerepet és kifakad. Pár perc múlva viszont újra dédelgetésre kész. A kis Kettesnek lételeme a társaság, ezért kifejezetten szívesen veszi a baba miatti rokonibaráti özönlést, viszont amikor rádöbben, hogy az érdeklõdés elsõsorban nem neki szól, megsértõdik, és az addig jólnevelt és udvarias manónk pillanatok alatt szófogadatlanná válik, és erõszakosan figyelmet követel magának (pl. kezénél fogva társasozni rángatja a nagynénit).
Fontos, hogy éreztessük vele, hogy nagyon szeretjük, és ezen a kis jövevény sem változtat! Dédelgessük többet, és legyenek olyan napi-heti alkalmak, amikor csak vele foglalkozunk! Számára létfontosságú a testi kontaktus, ezért simogassuk többet (fésülgessük, fonjuk be a haját), játsszunk vele „érintõs” játékokat (rajzoljunk egyszerû ábrákat a hátára, õ pedig fejtse meg õket)!

Hármas karakter
A tesó mint vetélytárs
„Anya azt mondta, hogy én ennyi idõs koromban már tudtam járni! Szerintem a Lala sose fog járni, õ nem olyan, mint én!” Hármas gyermekünk imádja, ha büszke rá a család, a szomszédok, az óvónéni, a sarki pék és a játszótéri csemete-csapat. Karizmatikus, képes másokat lelkesíteni, rábeszélni akár a legvadabb dolgokra is. Fontos számára a külsõ megjelenés, a trendi cipõ, bicikli és szülõ. Eleinte számára a kistesó érthetetlen kihívás: reálisan nézve kopasz, ráncos, ügyetlen, tehetetlen és semmilyen olyan teljesítményre nem képes, mint amire õ, ehhez képest mindenki imádja és ajnározza. A Hármas gyerek bevált mûködési rendszere, miszerint úgy próbál figyelemhez, szeretethez és elismeréshez jutni, hogy mindig produkál valamilyen szuper eredményt, most hirtelen megdõlni látszik. Ez pedig még nagyobb teljesítményre és PR tevékenységre ösztönzi a kis Hármast: többet, jobban és hangosabban kommunikálja a teljesítményeit („Ugye, milyen ügyes vagyok? Ugye, milyen szépet rajzoltam?”). Örökké verseng: ha a szülõk tapsikolnak, mert Dezsõke végre felállt a kínai vázába kapaszkodva, akkor Hármasunk minimum háromszor körbeszaladja a lakást a vázával a kezében – és azzal arányos elismerést vár. A legnagyobb feladatunk az, hogy megértessük vele: nem kell versenyeznie a szeretetünkért.
Hívjuk segítségül „edzõként”, kérjük meg, hogy mutassa meg a kistesójának, hogyan kell szépen járni, enni, rajzolni! A kis Hármas szívesen válik példaképpé – ebben az esetben majd arra kell vigyáznunk, hogy ne váljon beképzeltté. A kis Hármasnak ebben az idõszakban a sport is sokat segít: ha vele egy „kaliberû” gyerekekkel versenyezhet, akkor otthon erre már nem lesz energiája.

Négyes karakter
A tesó mint kakukktojás
„Régebben mindig átmehettem anyáék ágyába aludni. Bezzeg most mindig a Beni fekszik ott, pedig az az én helyem!” Négyes manónk érzelmes típus, hajlamos a melankóliára és könnyû megbántani. Sokat vívódik, nagyon élénk a fantáziája és erõs drámai érzékkel rendelkezik. Számára a kistesó érkezése egyszerre csodaszerû, titokzatos, lebilincselõ esemény és tragikus történet: úgy érzi, most végleg egyedül maradt ebben a rút nagyvilágban, és a szülei „lecserélték” õt egy kisbabára. A testvérféltékenységbõl adódó regresszió a Négyes gyerekekre a legjellemzõbb: úgy érzik, hogy régebben minden sokkal jobb volt, ráadásul úgy tûnik, anyáék is jobban szeretik most azt a bepisilõs-sírós pelenkacsomagot, mint õt. Ezt erõsítheti a rokonok és barátok baba-körüli lelkesedése és ajándéközöne is. Négyes manónk kirekesztve érzi magát, és elképzelhetõ, hogy újra bepisil vagy elkezdi szopni az ujját. Az õ esetében a legtöbbet a szeretett szülõvel való pihepuha, meleg együttlét segíthet: sok-sok róla szóló (tan)mese az ágyban ülve egy bögre kakaó társaságában. Tudatosítani kell benne, hogy milyen sok jó dolog történik vele, ki kell vele mondatni, ha jól érzi magát. Be kell vonni a baba körüli teendõkbe, és hangsúlyozni kell, hogy azt a feladatot olyan jól csak õ tudja ellátni. A Négyes gyermek egyik fõ félelme, hogy magára marad. Gyõzzük meg arról, hogy sosem lesz egyedül, hiszen a tesójára mindig számíthat majd!

Ötös karakter
A tesó mint õskori lelet
„A tesóm amikor alszik, pont olyan, mint a szkarabeusz bogár, amit apa tudományos magazinjában láttam!”
Ötös gyermekünk szeret egyedül és csendben molyolgatni, szenvedélyesen kutatja, hogyan mûködnek a dolgok (tudna-e járni a hangya négy lábon), vagy filozófiai kérdéseken töpreng (a kiradírozott rajz benne marad-e a radírmorzsában), és nem kedveli, ha kíváncsi nagynénik bekukkantanak a szobájába, és az érzéseirõl faggatják azzal a kisbabával kapcsolatban. Ehhez képest a pici érkezésével a lakás egy csapásra tele lesz egy új elemmel, aki hangos, szagos, figyelmet követel és ijesztõen szeretetreméltó. Mivel a kis Ötös a saját világában él, ezért könnyen megijed, ha a figyelem középpontjába kerül, és olyan feladatok végrehajtását várják tõle, amelyek testi kontaktust igényelnek. Ne erõltessük, hogy ajnározza a kistesóját, hagyjuk, hogy távolról szemlélje a „mûködését” és bátorítsuk arra, hogy kérdezzen!
Ne sértõdjünk meg azon, hogy a pici hangos bömbölése elõl a kamrába húzódik – az Ötös manót zavarják az erõs vagy kellemetlen zajok. Vigyázzunk arra, hogy mindenféleképpen maradjon egy olyan kuckó, ahová elbújhat a világ elõl (ha közös lesz a szobája a picivel, állítsunk fel neki egy kis sátrat odabent!). Legyünk megértõek, és ne erõltessük az együttlétet, inkább vonjuk be olyan tevékenységekbe, amelyek során rendszerezhet (pl. a babáról készített fotókat vagy a pici ruhácskáit méret szerint), megfigyelhet (õ olvassa le a mérlegen, mennyit hízott a kistesó) és kísérletezhet (felügyelet mellett õ mérje meg a fürdetõvíz hõfokát).

Hatos karakter
A tesó mint biztonsági rés
„Tegnap éjjel Balu annyira, de annyira sírt, biztos félt! Én meg halálra rémültem tõle!” Bár a Hatosunk gyakran megpróbál mások kedvében járni, csak hogy elfogadják, és szívén viseli a gyengék és elesettek sorsát, szinte mindig azon morfondírozik, hogy ki, mit és miért csinál. Az újszülött érkezésével megváltozik az õ biztonságosnak hitt státusza – márpedig Hatos csemeténk esetében a „biztonság” a kulcsszó. Szinte öntudatlanul méri fel, milyen veszélyeket rejt magában a kistesó jelenléte, ez viszont folyamatos vívódáshoz, agyaláshoz, fantáziáláshoz vezet.
Gyakran döbbenti meg a szüleit azzal, hogy amíg az egyik pillanatban még óvatosan ringatja a babát, a következõ percben elpityeredik, hogy õt biztosan már nem is szeretik (közben persze õ fejben „lejátszotta”, hogyha leejtené a kistesóját, akkor apa és anya nagyon dühösek lennének, még az is lehet, hogy elzavarnák otthonról). Hatos manónk kb. a tizedét kommunikálja annak, ami a gondolataiban lezajlik, ezért néha ésszerûtlennek vagy hisztisnek tûnik – pedig a maga számára logikus minden. Hatos csemeténk képes minden szituációban valami aggasztót találni: vagy a baba miatt aggódik (leeshet, eleshet, megfulladhat, stb.) vagy a saját pozíciója miatt („mi lesz, ha õt mindenki jobban fogja szeretni, mint engem?!”), amitõl extrém módon elõvigyázatossá válhat. Ugyanakkor vágyik a hõs szerepre is: gyakran fantáziál arról, hogy pl. õ menti meg a kistesója életét.
Mivel szereti a rendet és a kiszámítható dolgokat, számára a kistesó egy valódi biztonsági rés és veszélyforrás. Ezt feloldani csak sok türelemmel és szeretettel tudjuk: bátorítsuk arra, hogy õ is foglalkozzon a babával, nyugtassuk meg, hogy mindig a közelben leszünk és számíthat ránk! Tanítsunk neki egyszerû szabályokat (pl. mit tegyen, ha látja, hogy a pici a konnektor felé araszol), mert ezek egyrészt növelik a saját fontosság-tudatát, másrészt a biztonságérzetét.

Hetes karakter
A tesó mint élményforrás
„Szerintem nagyon uncsi lehet abban a kiságyban feküdni egész nap! Tettem Rozi mellé egy csomó kártyát, hadd játsszon!” Hetes gyermekünk mindenekelõtt vidámságra, pezsgésre vágyik, és igyekszik távol tartani magától a fájdalmat és a szenvedést.
Imád a figyelem középpontjában lenni, játszótéren bandázni, szívesen barátkozik, nagyon kíváncsi és felhõtlen jókedve másokra is átragad. A kistesó érkezése számára ambivalens érzéseket okoz: egyrészt újdonság, valódi hús-vér kaland, ugyanakkor a maga 50 centijével egy igazi reflektorfény-tolvaj. Hetesünk alig várja, hogy megérkezzen a baba, és kezdetben minden érdekli, ami a kicsi körül zajlik, hiszen lenyûgözi az újdonság, a sok, addig ismeretlen impulzus: hangok, illatok, érintések. Kis idõ múlva viszont a kistesó is uncsivá válik, hiszen nem lehet vele játszani, ráadásul többet kell hozzá alkalmazkodni, és az addig rugalmas apa-anya mintha már nem lenne olyan nyitott az extrém Hetes-ötletekre.
A Hetes csemeténk számára továbbra is biztosítanunk kell a testreszabott élményeket, különben unatkozni és duzzogni fog. Ha úgy érzi, hogy jelentõsen kevesebb figyelmet kap, addig fog bohóckodni és szerepelni, amíg ismét fel nem hívja magára a figyelmet. Az õ esetében sokat segít valamilyen kreatív különóra, de az is, ha bevonjuk a pici szórakoztatásába: kérjük meg, hogy segítsen csörgõt vagy rágókául szolgáló gomb-láncot gyártani, vagy kidíszíteni a kistesó szobáját rajzokkal.

Nyolcas karakter
A tesó mint betolakodó
„Én sokkal hangosabban tudok ám ordítani, mint a Gergõ! Múltkor meg is mutattam neki, jól belekiabáltam a fülébe!”
Nyolcasunk esetében mindig tudni fogjuk, hogyan viszonyul a kistesójához, mivel azonnal és elég hangosan kimutatja, ha nem tetszik neki valami. Igazából nem érti, minek a kistesó, hiszen az oroszlán is aranyos, mégsem vitték haza az állatkertbõl. Ráadásul Nyolcasunk hatalmi pozíciója is megrendülni látszik: hiába energikus, erõs és vezetõtípus, most mégis a pár napos bébitigris irányítja a család életét. A Nyolcas gyermek elszántan védi azt, ami az övé – beleértve a szülei szeretetét és figyelmét. Extrém esetben még bántani is próbálja a babát, mert vissza akarja szerezni az õt megilletõ helyet. Szülõként gyorsan és következetesen kell reagálnunk!
Egyrészt meg kell vele értetnünk, hogy új szabályok léptek életbe, amelyeket neki is el kell fogadnia, másrészt apellálnunk kell arra a tulajdonságára, hogy mindig védõszárnyai alá veszi azokat, akik gyengék, elesettek és nem képesek megvédeni magukat. Nevezzük ki õt a kistesója „testõrévé” és adjunk neki percrõl percre több felelõsséget! Kérjük meg, hogy ellenõrizze a játszótéren a homokozót, hogy nincs-e benne pl. üvegszilánk, ami megsebesíthetné a babát. A fél szemünket rajta tartva bízzuk rá a kicsit, hogy vigyázzon rá pár percig. Éreztessük vele, hogy fontos az ereje, és az, hogy számítunk rá. Hiszen a Nyolcas gyerekben ott rejtõzik a melegszívû, gyöngéd, sebezhetõ énje. De ha érzi, hogy családként „egy csapat” vagyunk, ahol neki fontos szerepe van, számíthatunk az együttmûködésére!

Kilences karakter
A tesó mint kerek erdõ
„Szandit az egész család szereti, mert olyan ari! Azt hiszem, én is szeretni fogom!” Derûs Kilences manónk kedves és megértõ, és hajlamos azt hajtogatni, hogy milyen szép az élet, akkor is, ha ez nem igaz. Dicsekszik a babával, és mindennek a jó oldalát nézi.
Együttmûködik és segít, amikor a kistesó elfoglalja a helyét a családban, és sokáig „nyel”, vagyis nem jelzi, hogy gond van: több figyelmet szeretne. Szívesen foglalkozik a picivel, és legfõbb vágya, hogy béke és nyugalom legyen körülötte, még akkor is, ha háborog a lelke. Lehet, hogy egyszer csak azt vesszük észre, hogy érthetetlen módon kiborul és hisztizik. Okos, jószívû és megértõ, látszólag könnyen elfogadja, hogy bizonyos dolgokról le kell mondania a kistesó miatt. De ez ne tévesszen meg minket! A kis Kilences ugyanúgy vágyik az addigi kényelmes életére és a megnyugtató, rendszeres ölelésünkre, simogatásunkra, és a meghitt sutyorgásokra az altatásnál, mint régen!
Mivel a Kilences nagy természetimádó, ezért szakítsunk arra idõt, hogy kettesben megyünk vele kirándulni, bogarat gyûjteni vagy virágot szedni. Ugyanakkor szüksége van arra is, hogy idõnként elvonuljon, nyugiban szöszmötöljön. Lehet, hogy úgy próbál több figyelmet szerezni, hogy az amúgy is komótos tempóját még jobban lelassítja: nehezebben öltözik, többször elkalandozik a figyelme. Ne sürgessük, inkább segítsünk neki, és éreztessük vele, hogy rá is maximálisan odafigyelünk!

Bár mindegyik karakter kicsit eltérõen, más motivációtól vezérelve reagál a kistesó érkezésére, a legfontosabb dolgokban megegyeznek: ugyanúgy igénylik az aktív figyelmet, a családban eredetileg elfoglalt pozíciójuk megerõsítését és az állandóan kimutatott szeretetet, mint a „kolléga” érkezése elõtt.
Tudósok szerint az immunrendszerünk optimális mûködéséhez, a jó hangulatunkhoz és stressztûrésünkhöz naponta legalább 100 érintésre van szükségünk a szeretett személyektõl.
Egy kisbaba – és vele „kölcsönhatásban” mi is - ennek minimum a dupláját kapja, hiszen folyamatos testi kontaktusban állunk vele: szoptatjuk, böfiztetjük, pelenkázzuk, fürdetjük, ringatjuk, simogatjuk, stb.

És a nagytesó mennyit kap?

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2010. őszi (IV. évf. 3. sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2011-02-01.»  'Testvérek' rovat további cikkei:
Mire lesz szüksége a kistestvérnek?
Testvérek, az elkötelezett életkísérők 1. rész
Testvérek, az elkötelezett életkísérők 2. rész
Kistestvér érkezik - harmonizáljunk virágterápiával!
Táplálékérzékeny gyermek diétájának tartása testvérek között. -Amikor valaki mindig mást eszik...
Testvérféltékenység? - "Anyu! Én mikor leszek olyan, mint Barnus?"
Testvérkapcsolat és beszédfejlődés
Testvérvárás- avagy: kistesóm születik....

Tetszett a cikk? Ajánld ismerőseidnek!
Megosztás

Szeretnél első kézből értesülni heti vezércikkünkről, legfrissebb híreinkről?
LurkóVilág hírlevél feliratkozás »

Csatlakozz: Facebook/LurkoVilag »

Az óvodás gyermek »

Környezeti nevelés »

Sport óvodáskorban »

Enneagram »

Érzelmi nevelés »

Tanulás - csak játékosan! »

Gyermekrajz »

Színterápia »

Kulturális nevelés »

Gyermekpszichológia »

Logopédia, beszédfejlődés »

Fejlesztőpedagógia »

Gyermeknevelés »

Zenei nevelés »

Jobbkezes vagy balkezes? »

Viselkedések, temperamentumok »

Asztrológia »

Családi történetek »


Óvodában, közösségben »

Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok »

Panka óvodába megy! (szülői blog) »

Óvodai jelentkezés, beiratkozás »

Óvodai kirándulások »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

Óvodai nevelés »

Óvodai élet »


Szerves műveltség »

Szerzők, könyvek, szellemi nagyjaink »

Magyar ház »

Aranyalma Páros »

Viselet, öltözködés »

Ünnepeink az évkörben »

Baranta »

Népi játékok »

Jeles napok »


Egészséges óvodáskor »

Felső légúti betegségek »

Lúdtalp, bokasüllyedés, egészséges gyermekláb »

Adj neki sok gyümölcsöt, zöldséget! »

Hőségriadó! »

Homeopátia »

Gyermekgyógyászat »

Táplálékérzékenység, allergia »

Egészségmegőrzés télen »

Gyermek fogápolás »

Táplálkozás: egészségesen! »

Sóterápia »

Bach-virágterápia »

Milyen a jó gyerekcipő? »

Természetgyógyászat »


Kreatív sarok »

Gyerekzsúrok »

Találós kérdések »

Pipalisták »

Visegrádi Palotában gyerekkel »

Játékok - amikre nyáron van igazán idő! »

Vidám tél! »

Szent György hava: a sárkányos hónap! »

Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. »

Kreatív Tavasz »

Húsvéti tojások - Kreatív húsvét 1. »

Kreatív sarok - újrahasznosítás! »

Barkácsolós játékok »

Kreatív nyár »

Kreatív Arcfestés - állatminták »

Kreatív Iskolakezdés »

Farsangi jelmezek »

Rajzolgatós játékok »

Mozgolódós játékok »

Alkossunk ősszel is! »


Aktuális témáink

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »


ÓVODALÁNC óvodák írásai

Óvodalánc hírek »

Zenei nevelés óvodáinkban »

Egészséges életmódra nevelés »

Márton nap az óvodákban »

Ősz az óvodákban »

Adventi készülődés óvodáinkban »

Környezeti nevelés az óvodákban »

Mikulás várás óvodáinkban »

Víz világnapja az óvodákban »

Anyák Napja szép ünnepére... »

Farsang az óvodáinkban »

Madarak és fák napja - május 10. »

Óvodák születésnapja és óvodások születésnapja »

Óvodalánc ovik: szülők az óvodákról :) »

Mesterségek az óvodáinkban »

Hagyományőrzés az óvodában »

Sport az óvodáinkban »

Húsvétra készülődés óvodáinkban »

Mese az óvodáinkban »

Játék óvodainkban »

Művészeti nevelés óvodáinkban »

Dajkának, dadusnak lenni jó! »

Nemzeti ünnepeink »

Állatok világnapja az óvodákban »

Óvodai ballagás, évzárók »

Szüret és vásár az óvodában »

Közösségépítés az óvodák irányításával »

További írások »

Óvoda bemutatkozók »

Óvodalánc óvodák írásai »

Óvodalánc óvodák gyermekrajzai »