Enneagram | Hogyan szeretnek ünnepelni a különféle karakterek? (Enneagram - 6. rész)
     
óvoda hírek

        Játéktár híreink

•  

Ovis Ballagásra ergonómikus iskolatáskát ajándékozz! »

•  

Djeco Újdonság! »

•  

DIY Csináld magad Djeco készletek »

óvoda hírek

óvoda hírek

Versek sárkányokról »
Rovat: Szent György hava: a sárkányos hónap!
2019-04-04

Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek? »
Rovat: Táplálkozás: egészségesen!
2018-12-07

Szüreti mulatság az óvodában »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-08

Hagyományápolás, szüreti felvonulás »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-04

Szüreti vígasság a Lurkó Kuckó Óvoda szervezésében »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-03

Siklósi ovisok szürete »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-01

Varázsjátékok, a Szocioemocionális Pedagógiai Terápia (SZPT) játékai az óvodai és az iskolai mindennapokban »
Rovat: Gyermekpszichológia
2018-09-26

Vidám évnyitó hét az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-09-01

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 2. »
Rovat: Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok
2018-08-22

Milyen lesz a 2018/19-es iskolai év? »
Rovat: Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések
2018-08-13

Nyári élet az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-07-05

Nyári népmeséink-Az évkörhöz illeszkedő népmesék 2.rész »
Rovat: Nyár óvodás korú gyermekkel
2018-07-02

A Sárkánykalandok Hévízen folytatódnak »
Rovat: Partnereink hírei
2018-07-01

Fessünk jéggel! »
Rovat: Játékok - amikre nyáron van igazán idő!
2018-06-30

Játékos tanulás - a nyári szünetre »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-11

 
óvoda hírek

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

 
      Besnyi Erika összes írása (20)Besnyi Erika, Enneagram szakértő, tréner, coach

Hogyan szeretnek ünnepelni a különféle karakterek? (Enneagram - 6. rész)

„Az ünneplés csak annak jelent valamit, ki részt vesz benne!” (Hans-Georg Gadamer)

Anyaként az egyik legnagyobb sokkélményem pont az örömhöz kapcsolódik:
meg kellett tapasztalnom, hogy drága Nyolcas kisfiam teljesen más dolgoknak örül, mint én. Már a fotelbe sem tudtam begyömöszölni magam az óriáspocakomtól, és a lábujjaimról is csak halvány emlékekkel rendelkeztem, de azt egészen biztosan tudtam, hogy stramm fiús mama leszek, aki babaúszásra hordja a csemetéjét, órákig focizik és falat mászik vele, és jófej anyaként a kölök kamasz-haverjainak is palacsintát süt, miközben kidumálja velük a forma egyet, meg a csajokat...

Ehhez képest elég hamar ráeszméltem, hogy nem teljesen tudok azonosulni Manó önkifejezési módszereivel (félévesen órákon keresztül vidáman klopfolta a falat egy fémkanállal), sem a játékainak többségével (merdzsó-hegyek ütköznek a szõnyegen Manó terminátoros hanghatásai közepette).
Közel 8 év alatt viszont megtanultuk egymás örömforrásait, így ha én akarok örömet szerezni neki, akkor megtapsolom, amikor elengedett kormánnyal biciklizik a lejtõn lefelé (stramm-fiús-anyához méltatlanul halálra aggódom magam, és csendben sikoltozom a mosolyom mögött egy-egy bukkanó láttán).
Cserében Manó hajlandó velem társasozni, és idõnként vadmalacos röfögés nélkül elviselni, hogy én nyerek.

Bár mélyen hiszek a családon belüli szocializáció és példamutatás hatásaiban, nem mehetek el a tény mellett, hogy a minta nem feltétlenül másolódik... Vajon van-e különbség az egyes karakterek között az öröm terén is?
Minek örülnek igazán a mi csemetéink, és hogyan élik meg az ünnepeket?

Egyes karakter

Ajándék, aminek örül: 8697 darabos puzzle, helyesírási kézikönyv
Saját készítésû ajándék, amit kaphatsz tõle: hörcsögetetési órarend beosztással, idõpontokkal és mennyiségekkel
» Miután Egyesünk szereti a kiszámítható, tervszerû és precíz dolgokat, ezért számára az ünnep is csak akkor élvezhetõ, ha elõre tudja, mikor mi fog történni, és abban neki mikor, milyen kon krét feladatai lesznek – amelyeket természetesen pontosan végrehajt. Az Egyesek kimondottan szeretik pl. az adventi naptárt (és a többségük még azt is megállja, hogy elõre kidézsmálja belõle a csokikat). Az Egyes manót eredményesen tudjuk bevonni az ünnepek körüli szervezésbe. Precízen felmadzagolja a szaloncukrokat a fára, milligrammra kiméri a mákot a beiglibe és korrektül számon tartja a perceket a Jézuska érkezéséig.
Viszont néhány Egyes gyermeknek meggyõzõdése, hogy a dolgok elintézésének mindig csak egy helyes módja van, ezért fokozottan oda kell figyelned, hogy ne dirigálja halomra az ovistársakat és tesókat. Amitõl viszont megriad, az az ünnepi eseményekkor hömpölygõ érzelem-folyam, rokon-özönlés, puszi- és ölelés-áradat. Nem ritka, hogy az addig oly kooperatív gyermek riadtan a szobájába menekül, és elbújik az ajándékba kapott játékokkal együtt.

Kettes karakter

Ajándék, aminek örül: világoskék plüss-maci, amelynek gombnyomásra pirosan villog a szíve és benne a felirat: „szeretlek!” vagy egy tengeri malac, amelyrõl gondoskodhat Saját készítésû ajándék, amit kaphatsz tõle:
saját készítésû gyurmatorta, saját készítésû papírdobozban, rózsaszín szalaggal átkötve » Az ünnepeket valószínûleg a Ketteseknek találták ki. Rájuk abszolút jellemzõ, hogy jobban szeretnek adni, mint kapni, ezért legyen szó születésnapról vagy karácsonyi meglepirõl, a kis Kettes már hónapokkal korábban elkezdi tervezgetni, hogy mit ad a másiknak, azt hogyan díszíti fel, és milyen körítéssel adja át.
Ha az ovi-Mikulástól megkapja a csomagját, szívesen megajándékozza õ is a Mikulást. A Kettesek valóban akkor örülnek a legjobban, ha boldoggá tették a másikat. A legfontosabb, hogy ezt többször jelezzük vissza számukra!
Kettesünk számára maga az esemény méltó megünneplése is fontos, ezért célszerû bevonni a vásárlásba, díszítésbe, ötletelésbe, csomagolásba. Boldogan alkot, rajzol, vág, ragaszt, szinte a szívét is beledolgozza egy-egy ajándékba.

Hármas karakter

Ajándék, aminek örül: a legújabb és legdrágább digitális robottábornok figura az „Ufó a kanálisban” címû rajzfilm 2. részébõl, amit egyelõre csak Amerikában vetítenek. Saját készítésû ajándék, amit kaphatsz tõle:
a tavalyi robottábornok figura, aminek ugyan már hiányzik a lába, de a színét Hármasunk felspécizte lila UV filctollal
A trendi Hármasok az ünnepek kommerciális lényegét ragadják meg a leggyorsabban: õk a mantra-szerûen ismétlõdõ, vadiúj játékokat népszerûsítõ tévéreklámok legaktívabb nézõi. Imádnak ajándékozni, de ajándékot gyártani már kevésbé. A Hármas csemete mintha „fordítva lenne bekötve”, elõször becserkészi az ajándékot, majd kitalálja, kinek is lenne jó.
Minden, ami új, drága és ritka, az õ számára igazi csemege. A trendi tárgyak birtoklása, és azok mutogatása tûnik örömforrásnak, miközben az igazi célja az, hogy kedvezõ benyomást tegyen másokra a tárgyak által, és így népszerû legyen. Felpezsdíti az ünnepi készülõdés, a nyüzsgés, a sok látványelem, de nem mélyül el igazán sem a szervezésben, sem annak megélésében. Az óvodai teremdíszítés is akkor élvezetes számára, ha versenyként élheti meg (a Mókus csoport lett a leghamarabb kézszen).
Elsõ számú szülõi feladat, hogy az eredmény- centrikusságról az érzelmekre tereljük a kis Hármas figyelmét. Ehhez sok-sok mese és lelkileg mélyen megélt ünnepi alkalom kell.

Négyes karakter

Ajándék, aminek örül: balettcipõ, színes gyöngyök, fonalak, agyagozó-készlet, festõállvány. Saját készítésû ajándék, amit kaphatsz tõle: vers a félszemû elhagyott vakondról, melynek arcképét egy általa batikolt zsepire hímezte a nagymama segítségével.
Érzékeny lelkületû Négyes gyermekünk számára valamennyi ünnep tele van ambivalens érzelmekkel. Rosszul tûri, ha megpróbáljuk ráerõltetni a saját életfelfogásunkat vagy elképzeléseinket. Szülõként nyugodtan engedj teret a saját elgondolásainak, ötleteinek! A kis Négyes egyedi és személyre-szabott ajándékokat készít, hihetetlen kreativitással alkot angyalkát narancshéjból és fogpiszkálóból.
Számára maga az ajándék létrehozása az élmény, ezért egy idõ után nehezen is válik meg tõle. A kis Négyest lenyûgözik az ünnepekhez társuló hagyományok, mondák, játékok, imádják az ezekhez kötõdõ mûvészetekkel kapcsolatos rendezvényeket, alkotómûhelyeket. Viszont egy derûs, kreatív nap után is képesek melankóliába zuhanni, amint végiggondolják, hogy hány éhezõ gyermek nem jut még kenyérhez sem, nemhogy ajándékhoz. A kis Négyesnek fel-le libikókázik a hangulata még a számára legkedvesebb ünnepek alkalmával is. Vonjuk be jótékonysági feladatokba is, hiszen õ biztosan szívesen részt vesz a „Cipõsdoboz-ajándék” gyûjtésben!

Ötös karakter

Ajándék, aminek örül: 6 kötetes ifjúsági lexikon a veszélyeztetett kaktuszfajokról, városépítõ szimulátor, virtuális póker-játék, mikroszkóp. Saját készítésû ajándék, amit kaphatsz tõle: játékos logikai feladványok és sudoku feladatok kockás papírra rajzolva
Ötös manónk szívesen készül az ünnepre – a maga virtuális módján. Nem különösebben érdeklik a társadalmi normák és konvenciók, az ünnepeknek is inkább a háttere érdekli.
Nem avatkozik be a dolgok menetébe, inkább kivonul a zajos, nagy nyüzsgést jelentõ eseményekbõl. Mivel jobban szeret megfigyelni, mint aktívan tevékenykedni, ezért sokszor megelégszik azzal, hogy kívülálló marad. Viszont nagyon fontos a számára a tudat, hogy megbízol benne, ezért vond be az ünnepi készülõdésbe, csak ne a hópihe-gyártásba, hanem a tervezésbe!
Miután nehezen hoz döntést, ezért a választást ne hagyd rá! Kérd ki a véleményét abban, hogy milyen papírból vágjátok ki a csillagokat, hagyd, hogy érveljen az ezüst-sztaniol és az aranyszínû karton mellett! Emlékezz rá, hogy a kis Ötös csak ideig-óráig viseli el a zajos társaságot, ezért biztosíts számára egy csendes kuckót, ahová visszavonulhat a gondolataival! Biztasd, hogy nézzen utána a lexikonokban az ünnepek eredetének és meséltesd szûkebb családi körben!

Hatos karakter

Ajándék, aminek örül: mágneses társasjáték (nem esnek le a bábuk a tábláról).      Saját készítésû ajándék, amit kaphatsz tõle:
egyedi tûzoltókészülék (piros flakonban víz), madzagból font biztonsági öv (szuperbiztos) Biztonságra törekvõ Hatosunk számára az ünnepek egyszerre hordoznak örömöt, és körömrágós aggódást. Hatos manónk egyrészt amiatt aggódik, hogy tényleg megkapja- e azt a legót, amit kinézett magának (mi lesz, ha rosszul emlékszünk, hogy melyik kell), illetve amiatt retteg, hogy az általa készített ajándékok elegendõ mennyiségûek és tetszetõsek lesznek-e.
Általában meg akar felelni az elvárásoknak, és elvárja magától, hogy egy szuszra megoldja a feladatát, így az ünnepi elõkészületeknél néha nincs türelme az alapos tervezéshez, azonnal nekiáll rajzolás nélkül télapó-figurákat vágni piros kartonból, majd elkeseredik, mert mindenkinek egy megõszült paradicsom jut eszébe a mûrõl.
Nehezen választ a tevékenységek közül, ezért sokszor amiatt idegeskedik, hogy nem lesz készen idõben. A legjobban úgy tudsz neki segíteni, hogy minden hét elején megbeszéled vele a teendõket, hogy legyen ideje felkészülni.
Hatosunk utálja a váratlan szituációkat és vendégeket, ezért minden ünnep alkalmával elõre beszéld meg vele, hogy mikor, mi fog történni. Megnyugtatják a szokásos rutinfeladatok, ezért lehet, hogy még 25 évesen is õ fogja készíteni a színes papírcsíkokból ragasztott láncot.

Hetes karakter

Ajándék, aminek örül: digitális buckamérõvel ellátott gördeszka
Saját készítésû ajándék, amit kaphatsz tõle: félig kész óriás mosolyú papírsárkány (közben elfogyott a lelkesedése)
Hetes gyermekünk az ünnepekhez is óriási lelkesedéssel közelít: ontja az ötleteket, a díszítési javaslatokat, de a tényleges munka, alkotás már nem jelent számára akkora kihívást.
Rajongva játszik és szórakozik, szereti a minél vegyesebb társaságot, így nála akkor érhetsz el sikert, ha az ünnepi elõkészületeket nem csendes zenehallgatással egybekötött áhítatos szöszmötölésnek képzeled el, hanem bulis-zajos mézeskalács-sütõ partinak, ahol a Hetes manód fantáziája szabadon szárnyalhat, és tényleges tésztagyömöszölés helyett extra figurákat és mintákat találhat ki – amelyeket a többiek megvalósítanak, miközben õ már odakint korcsolyázik. A Hetes gyermeknek sem erõssége a döntés. Elõfordul, hogy egy ajándékötletre kapásból igent mond, de a következõ pillanatban már megijed, hogy ezzel beszûkítette a lehetõségeit. Ezért ne érjen váratlanul, ha a – szerinted – hõn áhított játékot kicsomagolva meghökken. Nem biztos, hogy emlékszik rá, hogy két hete még arra vágyott a legjobban, viszont hihetetlen kreativitással alakítja majd át a kapott plüssmackót Spiderman-né.

Nyolcas karakter

Ajándék, aminek örül: minden fegyvernek látszó tárgy, például robbanó dobókocka. Saját készítésû ajándék, amit kaphatsz tõle:
bármi, aminek szerinte muszáj tetszenie neked: leharcolt három kerekû autó, plüss-ütközetben megsérült félkarú mackó és gurigába hajlított villa
Nyolcas csemeténk általában nagyon várja az ünnepeket, kicsit úgy érzi, ezeket direkt neki találták ki. Megrendeli az ajándékait, és a saját szabályai szerint készül az ünnepre: szívesen elvégez néhány részfeladatot (pl. az óvodai jelének az ajándék-csomagra rajzolása), de a nem-szeretem teendõkrõl egyszerûen nem vesz tudomást.
Ha az ünnepi elõkészület nem elég energikus (pl. nincs benne birkózóverseny), akkor Nyolcasunk könnyen elunja magát. Ha a karácsonyfára gyártott papír-boával meg lehet kötözni a többieket, akkor szívesen beszáll a készítésbe – de pillanatok alatt átveszi az uralmat. Bár hajlamos a hatalmaskodásra, legbelül ott rejtõzik a melegszívû, gyöngéd és sebezhetõ énje. Ezért egy-egy alkalommal hajlandóak átélni a meghitt pillanatokat, ugyanakkor egy Nyolcas manónak mindig minden az arcára van írva: akár tetszik neki az ajándék, akár nem, biztos lehetsz benne, hogy látni fogod rajta és elég erõteljesen hangot is ad neki.
Mivel türelmetlen, nehezen várja ki az ajándékozás pillanatát, ezért nagy eséllyel kutatja ki november végén az almáriumba rejtett távirányítós autót, sõt, karácsonyra már az elemet is lemeríti.

Kilences karakter

Ajándék, aminek örül: akvárium színes, derûs és nyugodt halacskákkal
Saját készítésû ajándék, amit kaphatsz tõle: uborkásüvegnyi vízben úszó kissé elázott színes papírhalak
Kilencesünk a maga békés, nyugodt módján veszi tudomásul az ünnepek közeledtét. Megcsodálja a kivilágított várost, a fényeket, és szívesen elszöszmötöl az ajándékok készítésével, de oda kell figyelnünk rá, hogy be is fejezze õket. Kilences manónk is vágyik az elismerésre és dicséretre, de azonnal zavarba jön, ha ezt megkapja. Szülõként ez ne tartson vissza attól, hogy kimozdítsd a komfortzónájából és konkrét, rövid távú célok elérésére sarkalld, mint például üvegdíszek festése, mézeskalács figurák díszítése, egyedi képeslapok rajzolása.
A kis Kilences szereti a derûs, kényelmes társasági készülõdéseket és összejöveteleket, szívesen elidõz a konyhában. Kilencesünk a fél-meglepetéseket szereti a legjobban: ha nagyon szeretne valamit, részletekbe menõen pontosít, nehogy csalódás, „negatív meglepetés” érje: „Olyan zöld-sárga csíkos víziló kéne, amilyen a Barninak is van, de nem kék-piros, mint a Tináé, de azért legyen meglepetés!” Mivel õ sosem mondaná meg, hogyha egy ajándék nem tetszik neki, és így magába kellene fojtania a csalódottságát, ezért próbálja kiküszöbölni a „rossz-ajándék” lehetõségét.

 

A fenti írás a LurkóVilág nyomtatott magazin 2010. téli (IV. évf. 4.sz.) számában jelent meg. Feltöltés dátuma a lurkovilag.hu óvodai portálra: 2011-03-11.»  'Enneagram' rovat további cikkei:
Hogyan szeretnek ünnepelni a különféle karakterek? (Enneagram - 6. rész)
Testvérvárás- avagy: kistesóm születik....
Milyen sportot válasszunk a lurkóknak?
Enneagram a gyermeknevelésben 2. rész- Szituáció játékboltban
Leggyakoribb kérdések
Bevezető az Enneagram teszthez
Enneagram 1. szintű teszt
Enneagram 2. szintű teszt
Enneagram 3. szintű teszt
Karakterek: 9. - A türelmes
Karakterek: 8. - Az igazságosztó
Személyiségtipológiák
Karakterek: 1. - A jó kisfiú / jó kislány
Karakterek: 2. - Apa kedvenc kislánya
Karakterek: 3. - A vezér
Karakterek: 4. - A meg nem értett
Karakterek: 5. - A zárkózott
Karakterek: 6. - Ugrásra készen
Karakterek: 7. - A világmegváltó
Enneagram a gyermeknevelésben 1. rész

Tetszett a cikk? Ajánld ismerőseidnek!
Megosztás

Szeretnél első kézből értesülni heti vezércikkünkről, legfrissebb híreinkről?
LurkóVilág hírlevél feliratkozás »

Csatlakozz: Facebook/LurkoVilag »

Az óvodás gyermek »

Környezeti nevelés »

Sport óvodáskorban »

Enneagram »

Érzelmi nevelés »

Tanulás - csak játékosan! »

Gyermekrajz »

Színterápia »

Kulturális nevelés »

Gyermekpszichológia »

Logopédia, beszédfejlődés »

Fejlesztőpedagógia »

Gyermeknevelés »

Zenei nevelés »

Jobbkezes vagy balkezes? »

Viselkedések, temperamentumok »

Asztrológia »

Családi történetek »


Óvodában, közösségben »

Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok »

Panka óvodába megy! (szülői blog) »

Óvodai jelentkezés, beiratkozás »

Óvodai kirándulások »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

Óvodai nevelés »

Óvodai élet »


Szerves műveltség »

Szerzők, könyvek, szellemi nagyjaink »

Magyar ház »

Aranyalma Páros »

Viselet, öltözködés »

Ünnepeink az évkörben »

Baranta »

Népi játékok »

Jeles napok »


Egészséges óvodáskor »

Felső légúti betegségek »

Lúdtalp, bokasüllyedés, egészséges gyermekláb »

Adj neki sok gyümölcsöt, zöldséget! »

Hőségriadó! »

Homeopátia »

Gyermekgyógyászat »

Táplálékérzékenység, allergia »

Egészségmegőrzés télen »

Gyermek fogápolás »

Táplálkozás: egészségesen! »

Sóterápia »

Bach-virágterápia »

Milyen a jó gyerekcipő? »

Természetgyógyászat »


Kreatív sarok »

Gyerekzsúrok »

Találós kérdések »

Pipalisták »

Visegrádi Palotában gyerekkel »

Játékok - amikre nyáron van igazán idő! »

Vidám tél! »

Szent György hava: a sárkányos hónap! »

Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. »

Kreatív Tavasz »

Húsvéti tojások - Kreatív húsvét 1. »

Kreatív sarok - újrahasznosítás! »

Barkácsolós játékok »

Kreatív nyár »

Kreatív Arcfestés - állatminták »

Kreatív Iskolakezdés »

Farsangi jelmezek »

Rajzolgatós játékok »

Mozgolódós játékok »

Alkossunk ősszel is! »


Aktuális témáink

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »


ÓVODALÁNC óvodák írásai

Óvodalánc hírek »

Zenei nevelés óvodáinkban »

Egészséges életmódra nevelés »

Márton nap az óvodákban »

Ősz az óvodákban »

Adventi készülődés óvodáinkban »

Környezeti nevelés az óvodákban »

Mikulás várás óvodáinkban »

Víz világnapja az óvodákban »

Anyák Napja szép ünnepére... »

Farsang az óvodáinkban »

Madarak és fák napja - május 10. »

Óvodák születésnapja és óvodások születésnapja »

Óvodalánc ovik: szülők az óvodákról :) »

Mesterségek az óvodáinkban »

Hagyományőrzés az óvodában »

Sport az óvodáinkban »

Húsvétra készülődés óvodáinkban »

Mese az óvodáinkban »

Játék óvodainkban »

Művészeti nevelés óvodáinkban »

Dajkának, dadusnak lenni jó! »

Nemzeti ünnepeink »

Állatok világnapja az óvodákban »

Óvodai ballagás, évzárók »

Szüret és vásár az óvodában »

Közösségépítés az óvodák irányításával »

További írások »

Óvoda bemutatkozók »

Óvodalánc óvodák írásai »

Óvodalánc óvodák gyermekrajzai »