Táplálkozás: egészségesen! | Egészséges óvodáskor
     
óvoda hírek

óvoda hírek

óvoda hírek

Versek sárkányokról »
Rovat: Szent György hava: a sárkányos hónap!
2019-04-04

Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek? »
Rovat: Táplálkozás: egészségesen!
2018-12-07

Szüreti mulatság az óvodában »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-08

Hagyományápolás, szüreti felvonulás »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-04

Szüreti vígasság a Lurkó Kuckó Óvoda szervezésében »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-03

Siklósi ovisok szürete »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-01

Varázsjátékok, a Szocioemocionális Pedagógiai Terápia (SZPT) játékai az óvodai és az iskolai mindennapokban »
Rovat: Gyermekpszichológia
2018-09-26

Vidám évnyitó hét az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-09-01

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 2. »
Rovat: Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok
2018-08-22

Milyen lesz a 2018/19-es iskolai év? »
Rovat: Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések
2018-08-13

Nyári élet az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-07-05

Nyári népmeséink-Az évkörhöz illeszkedő népmesék 2.rész »
Rovat: Nyár óvodás korú gyermekkel
2018-07-02

A Sárkánykalandok Hévízen folytatódnak »
Rovat: Partnereink hírei
2018-07-01

Fessünk jéggel! »
Rovat: Játékok - amikre nyáron van igazán idő!
2018-06-30

Játékos tanulás - a nyári szünetre »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-11

 
óvoda hírek

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

 

Egészséges óvodáskor »

Táplálkozás: egészségesen!


Táplálkozás: egészségesen!Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek?

A halakban lévõ fontos tápanyagok és jótékony Omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek gyermekünk szervezetének és kognitív készségeinek fejlõdéséhez, így érdemes minél hamarabb megszerettetni velük a halas ételeket. Azonban egyáltalán nem mindegy, milyen halat választunk, és azt hogyan készítjük el a lurkónak!

Bővebben »Zöldségek színesben - Gyermeki konyhatündérek 3.

A zöld színű zöldségek minden fotont elnyelnek, csak a zöldeket nem, s ezek visszatükröződése adja meg a növény színét. A sárgarépában található karotin festékanyaga elnyeli a rövid hullámhosszú kék, indigókék és lila fotonokat, és visszatükrözi a pirosat, narancssárgát, sárgát és zöldet, így hozva létre a répa jól ismert narancssárga színét. Ez jól mutatja, hogy a piros zöldségek vagy gyümölcsök miért tartalmaznak sok energiát. 

Bővebben »Színek és ételek - Gyermeki konyhatündérek 2.

Az étel nemcsak nélkülözhetetlen része az Életünknek, hanem igazi örömforrás is. Szeretek finom és különleges ételeket készíteni, a barátaim szerint is kitűnően főzök. Az ízek mellett mindig figyelek a színekre is.

Bővebben »Energiával teli ételek titkai - Gyermeki Konyhatündérek 1.

A kristálygyermekek és a szivárványgyermekek köztudottan otthonosan mozognak a konyhában, szeretnek sütni-főzni, a saját kreativitásukat itt is megjeleníteni, és részesei lenni az ételkészítésnek. Vajon miért teszik ezt? Mire tanítanak meg újra minket, felnőtteket?

Bővebben »A méz hatási, gyógyreceptek, és méz fajták

A méz jótékony hatásai közé tartozik antibakteriális, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, nyugtató, emésztést elősegítő és kíméletes hashajtó hatása. Elősegíti a bőrsejtek újraképződését és gátolja az öregedést. A méz jó egészségvédő tulajdonsága fizikai és kémiai tulajdonságaira vezethető vissza.

Bővebben »Zakuszka

Ti raktatok már el Zakuszkát? Én idén biztosan kipróbálom…állítólag mennyei finom!

Bővebben »A táplálkozástudomány és a gyerekek

A rengeteg táplálkozástudományi nézet közül anya legyen a talpán, aki ki tudja választani, melyik irányt kövesse, melyik a hozzá és családjához legjobban illő. A különböző módszerek hívei azonban két dologban biztos, hogy egyetértenek:

Bővebben »Olajok - hidegen préselve. Mit mire használjunk?

Nem csupán a motornak van szüksége olajra ahhoz, hogy megfelelő teljesítményt nyújtson és ne menjen tönkre, a szervezetünk is megkívánja az „olajozott működést”. Ahogy nem mindegy, mit töltünk a kocsinkba, mert ráfizethetünk a szervizelésre, épp úgy az sem mindegy, miben sütjük ki a különféle ételeket, vagy éppen mivel öntjük nyakon a salátát!

Bővebben »A "homok aranya" - miért kell tudnod a homoktövisről?

Hazánk Dunamenti homokdűnéinek őshonos cserjéje a rendkívül magas C-vitamintartalmáról ismert homoktövis. 100 g friss homoktövis kb. 450 mg C-vitamint tartalmaz, amely a narancsénak közel tízszerese (forrás: vital.hu). Így a homoktövis méltán vált ismét a hazai gyógyászat immunerősítő gyógynövényévé.

Bővebben »"Én is mindent megettem!" - Rossz étvágyú gyerekek?

Nem hallottam még olyan gyermekről, amelyik ne lett volna hosszabb-rövidebb ideig „válogatós”. Ahhoz, hogy később ne maradjon „úgy”, érdemes tudatosan kezelnünk a helyzetet. Ehhez gyűjtöttünk össze pár kipróbált, gyakorlati ötletet.

Bővebben »Miért adjunk a gyerekeknek Flavonoidokban gazdag gyümölcsöket?

Egyes becslések szerint a gyermekek közel 90%-a nem fogyaszt elegendő, vitaminokban, flavonoidokban gazdag gyümölcsöt, zöldséget. Miért érdemes figyelni erre? Egyáltalán melyek ezek a gyümölcsök? És miért fontos már most elkezdeni a tápanyagraktárak feltöltését, hogy őszre erősek és felkészültek legyenek a lurkóink? Erről szól összeállításunk:

Bővebben »Itt a bodzaszörpkészítés ideje!

Gyönyörű az idő! A következő hétvégéken érdemes kisétálni a természetbe és néhány szép  tányérnyi bodzavirágot szedni. Erdős részeken még várni kell egy-két hetet erre, mert még nem nyíltak ki teljesen a virágok. A lurkók imádni fogják a bodza üdítőt és szörpöt, amit egész télen is fogyaszthatunk, és nem igényel elkészítése túl sok energiát sem.

A bodza virágzata, bogyója és levele gazdagon tartalmaz gyógyhatású anyagokat. Nem véletlen, hogy „jótevő fának” is hívták, mert minden egyes része hasznos az ember számára. Ezekre utal Vadnai József írása is 1811-ből:

„Egy jó nagy bodzafa egy kis patika
helyett lehet falunkon”.

Bővebben »Mi van a pohárban?

Mindennapi vizünk
Már kisgyermek korban megtanuljuk, hogy víz nélkül nincs élet. Megszületésünkkor kb. 80%-a szervezetünknek víz, ami a kor előrehaladtával oly mértékben csökken, hogy idős korra már alig több mint 55% lesz.

Bővebben »A víz gyógyító ereje

Masaru Emoto nemzetközi hírű japán kutató és szabadgondolkodó. Kutatásai a fagyás pillanatában ragadják meg a víz szerkezetének a látványát. Ha a víz megfagy, a jégkristályok szerkezete megmutatja az általa tárolt információ minőségét. 

Bővebben »Forrásaink - őseink még tudták...

A magyar néphagyományban is fellelhetjük a vízzel való gyógyítás gyakorlatát. Hazánk területén számos forrást találunk, amelyek kapcsán csodás gyógyulásokat őriz az emlékezet. Nemzeti kegyhelyünk a gyönyörű természeti környezetben fekvő Mátraverebély-Szentkút, amelynek legendája Szent László korába vezet vissza minket.

Bővebben »Víz energetizálás kristályokkal

víz életünk alapja, ahogy a bolygónk, úgy a testünk kb. 70%-a víz. A víz az emberi testet felépítő sejtek fő alkotórésze, ezáltal képes bennünket egészségessé illetve beteggé tenni. A víz mind a testi, mind a szellemi információ hordozója. A vízmolekulák speciális kapcsolódásuk miatt folyékony kristályt alkotnak, és a kristályokhoz hasonlóan képesek információs rezgésmintákat tárolni és továbbadni.

Bővebben »Mindennapi kenyerünk: kenyérfogyasztási szokások régen és napjainkban

A kenyér alapjául szolgáló gabonafélék nem mindig voltak ismertek. 5- 10 ezer évvel ezelőtt gyakorlatilag bármilyen erre alkalmas növény terméséből valamifajta kenyeret készítettek...Vajon mit fogyasztunk ma Magyarországon?

Bővebben »E - élelmiszeradalékok

Nagyon sok "E" szám engedélyezett, mivel önmagukban nem károsak, tény viszont az, hogy ha mi különböző dolgokat fogyasztunk egymás után, a testben a keveredett "E" adalékok már veszélyes reakciókba léphetnek egymással, melyek reakciós hatása halálos kimenetű is lehet!

Bővebben »A táplálék hatása génjeink működésére

Képzeljük el, hogy egy speciális táplálék-kiegészítő (vagy táplálék) fogyasztásával befolyásolható lesz a viselkedés vagy visszafordítható lesz olyan súlyos betegség, mint a rák vagy a schizophrenia. Vannak, aki már tapasztalták saját magukon, hogy mekkora változást idézhet elő az egészségi állapotukban a táplálkozásmódosítás.

Bővebben »Miért ne rágózzon óvodás korú gyermekünk?

A rágó okozta gyomorfekély kialakulásáról

Sajnos ma már modern a rágózás, sok ok miatt nyúlunk a rágóért. Talán mert kellemetlen szájszagunk van, vagy, mert idegesek vagyunk, vagy azért, mert a reklámokban azt a tévhitet sugallják, hogy a rágózás segít a száj pH értékének a semlegesítésében.

De mi zajlik le a szájban pontosan?

Bővebben »Nyári étrend tippek

Ferenci Judit fitoterapeuta ötletei gyermekeink nyári étrendjének a kialakításához.

Bővebben »Egy, érik a meggy! _ Frissítő nyári gyümölcsök

Havasi Anikó dietikus tanácsai, ötletei a nyári gyümölcsválasztással, és fogyasztással kapcsolatban.

Bővebben »Üdítőket se! - folyadékfogyasztás II.

Dr. Hidvégi Edit gyermekgasztroenterológus (Budai Allergiaközpont) tanácsai

Bővebben »Mi kerüljön a család asztalára? -folyadékfogyasztás I.

Igyunk friss, tiszta, szűrt vizet, keressünk fel kirándulások alkalmával forrásokat, a palackok beférnek a kocsi csomagtartójába…
• Ne igyuk mindig ugyanazt az ásványvizet! Váltogassuk az összetétel miatt.
• Facsarjunk otthon friss gyümölcsöt! Édesítésre használjunk mézet, sokkal finomabb és egészségesebb, mint a finomított cukros levek. A téli hónapokban is könnyen elkészíthető a vitamonokban gazdag narancs-alma-sárgarépalé mézzel.
Időigénye alig 10 perc, egészségmegőrző hatása azonban akár hetekig is kitart!
• A teák közül az aroma-mentes valódi gyümölcstea ajánlható a leginkább.

Bővebben »Olajozottan

Melyik olajat mikor, hogyan, mire használhatjuk?

Bővebben »Mit igyon a gyermek?

Óvodás korban a gyermekek nagyrészt együtt étkeznek a családdal, ugyanazt eszik, isszák, amit a felnőttek. Vannak azonban helytelen szokások, amiket a gyerekek egészsége érdekében kerülni kell.

Bővebben »Karanczné Varga Éva: Új információk az éltető gabonákról

"...már hazánkban is rámutatott egy kutatócsoport arra, hogy e létfontosságú anyagok hiánya áll okként egy sor civilizációs betegség hátterében."

Bővebben »Meleg(ítő) italok felnőtteknek hideg téli estékre

Gyógynövényekből különféle meleg italokat készíthetünk. Közönséges tea helyett ihatunk gyógy főzeteket, melyek előnyös kiegészítői a napi étrendnek. Hideg, téli estéken könnyen elkészíthetjük a következő italokat. Az alkohol tartalmú italt természetesen csak felnőtteknek ajánlom...

Bővebben »Bio sütemények Karácsonyra

Íme egy-két egyszerű recept, melyekkel nem csak finom , de egészséges sütiket is készíthetünk az ünnepekre.

Bővebben »Tízórai és uzsonna - kisétkezések óvodás korban

Minden szülőben időnként felmerül a kérdés, hogy miként is ossza be gyermeke étkezését, hogy naponta 5 alkalommal egyen egészséges tápláló ételeket. A kisétkezéseknek nagyon fontos szerepük van, bár sokan hajlamosak lazán kezelni őket.

Bővebben »Stevia, az áldásos cukor

Az édesítőszerek bőséges kínálata előtt talán megfeledkezünk arról, többet árthatnak a szervezetnek, mint a jó öreg cukor. Azonban a cukor háza táján sincs minden rendben. A szájban savvá alakul, fogszuvasodást okoz, ezt nagyjából mindenki tudja.

Bővebben »Az izolált cukor veszélyei

Napjainkban egyre többet találkozunk olyan óvodáskorú gyermekkel, akinek tejfogai szuvasodnak, illetve az iskoláskorú gyermekek között is rengeteg az olyan, akinek már a frissen kinőtt csontfogai el vannak színeződve, vagy éppen már szuvasak, kilyukadtak. Egyre komolyabb problémát jelent a már gyerekkorban megjelenő túlsúly is.

Bővebben »Recept izolált cukor nélkül! 1.

Házi alma tea készítése

Bővebben »Recept izolált cukor nélkül! 2.

Nougat cremella – házi nutella

Bővebben »Recept izolált cukor nélkül! 3.

Csokigolyó

Bővebben »Húsvét a konyhában...

A húsvétot megelőző nagyböjti időszak üzenetét rosszul ér­tel­mez­nénk, ha azt gondolnánk, hogy a nagy­böjt üzenete a koplalás – eset­leg divatosabb szemléletben a mé­­regtelenítés. Sokkal inkább a lemon­dás és az adás, hiszen e nélkül a „böjt” öncélúvá válna. A lemondás­nak és a­da­kozásnak egy egyszerű módját szeretném megosztani veletek, ami ter­mészetesen a konyhába vezet minket! Csak egy kis liszt, élesztő és sok-sok szeretet…

Bővebben »Amit a vacsoráról tudni kell...

A vacsora a harmadik főétkezés, és egyúttal a nap utolsó étkezése. Talán nem is gondoltunk eddig bele, hogy mennyi mindenre kell figyelnünk. Vegyük hát sorra a legfontosabb szempontokat!

Bővebben »Az egészséges reggeli

A kisgyermekkorban látott és kialakult táplálkozási minták és étel-preferenciák egész életre szólóan meghatározhatják a táplálkozási magatartást. Ezért nem mindegy, hogy reggel például útközben veszünk valamilyen péksüteményt a gyereknek – ami általában fehér lisztből és cukorral készült, vagy otthon te­rem­tünk arra időt, hogy egy egészséges és tápláló reggelit tudjunk adni neki.

Bővebben »Gabonafélék

Sokszor felmerülhet a szülőkben a kérdés, hogy megfelelő mennyi­­­ségű és minősé­gű-e az a táp­lálék, melyet gyermeküknek adnak és ké­szítenek. Ennek megítélésében sze­retnénk segí­teni táplálkozástudományi szak­emberek által indított cikksorozatunkban, mely­nek indító témája: a GABONA.

Bővebben »Csicseri borsó, bab, lencse...
A szénhidrátok szerepe az óvodáskorúak étrendjében 2. rész

A szénhidrátokról szóló cikksorozat második részében a gabonafélék rosttartalmáról illetve a glikémiás index jelentőségéről beszélgetünk Becka Eszterrel, az ALTER Táplálékallergia bolt dietetikusával.

Bővebben »Csicseri borsó, bab, lencse...
A szénhidrátok szerepe az óvodáskorúak étrendjében 1. rész

Mintha csak egy táplálkozási szak­ember energia bevitellel kapcsolatos alapvető tanácsait foglalná össze a nóta első strófája. Miért játszanak fontos szerepet a szénhidrátok a táp­lálkozásunkban? Milyen szénhidrátokat részesítsünk előnybe gyermekeink étrendjének összeállításakor? Hogyan készíthetünk egészséges finomságokat a család számára? Ezen kérdések megválaszolására, Becka Esztert, az Alter Táplálékallergia Bolt dietetikusát kértük fel.

Bővebben »Fehérjék szerepe
az óvodás kisgyermek étrendjében

Míg a szénhidrátok legfontosabb fela­data a test megfelelő mennyiségű energiával való ellátása, addig a fehérjék elsődleges szerepe a szövetek felépítése. Szerepükről, legértékesebb fajtáiról Becka Eszterrel, az ALTER Táp­lálékallergia Bolt dietetikusával beszélgettünk.

Bővebben »Folyadékfogyasztás óvodáskorban

Az egészséges életmóddal foglal­kozó szak­em­­berek a fiatalság, e­­gész­­ség, jól ápolt bőr titkának tartják az elég­sé­ges folyadékbevi­telt. Ez fel­nőtteknek na­pi minimum 2 liter.­ Azon­ban na­gyon rit­kán gondolunk arra, hogy gyermekünk­ szer­ve­zetének is nélkülöz­he­tetlen a folyadék.

Bővebben »

Az óvodás gyermek »

Környezeti nevelés »

Sport óvodáskorban »

Enneagram »

Érzelmi nevelés »

Tanulás - csak játékosan! »

Gyermekrajz »

Színterápia »

Kulturális nevelés »

Gyermekpszichológia »

Logopédia, beszédfejlődés »

Fejlesztőpedagógia »

Gyermeknevelés »

Zenei nevelés »

Jobbkezes vagy balkezes? »

Viselkedések, temperamentumok »

Asztrológia »

Családi történetek »


Óvodában, közösségben »

Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok »

Panka óvodába megy! (szülői blog) »

Óvodai jelentkezés, beiratkozás »

Óvodai kirándulások »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

Óvodai nevelés »

Óvodai élet »


Szerves műveltség »

Szerzők, könyvek, szellemi nagyjaink »

Magyar ház »

Aranyalma Páros »

Viselet, öltözködés »

Ünnepeink az évkörben »

Baranta »

Népi játékok »

Jeles napok »


Egészséges óvodáskor »

Felső légúti betegségek »

Lúdtalp, bokasüllyedés, egészséges gyermekláb »

Adj neki sok gyümölcsöt, zöldséget! »

Hőségriadó! »

Homeopátia »

Gyermekgyógyászat »

Táplálékérzékenység, allergia »

Egészségmegőrzés télen »

Gyermek fogápolás »

Táplálkozás: egészségesen! »

Sóterápia »

Bach-virágterápia »

Milyen a jó gyerekcipő? »

Természetgyógyászat »


Kreatív sarok »

Gyerekzsúrok »

Találós kérdések »

Pipalisták »

Visegrádi Palotában gyerekkel »

Játékok - amikre nyáron van igazán idő! »

Vidám tél! »

Szent György hava: a sárkányos hónap! »

Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. »

Kreatív Tavasz »

Húsvéti tojások - Kreatív húsvét 1. »

Kreatív sarok - újrahasznosítás! »

Barkácsolós játékok »

Kreatív nyár »

Kreatív Arcfestés - állatminták »

Kreatív Iskolakezdés »

Farsangi jelmezek »

Rajzolgatós játékok »

Mozgolódós játékok »

Alkossunk ősszel is! »


Aktuális témáink

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »


ÓVODALÁNC óvodák írásai

Óvodalánc hírek »

Zenei nevelés óvodáinkban »

Egészséges életmódra nevelés »

Márton nap az óvodákban »

Ősz az óvodákban »

Adventi készülődés óvodáinkban »

Környezeti nevelés az óvodákban »

Mikulás várás óvodáinkban »

Víz világnapja az óvodákban »

Anyák Napja szép ünnepére... »

Farsang az óvodáinkban »

Madarak és fák napja - május 10. »

Óvodák születésnapja és óvodások születésnapja »

Óvodalánc ovik: szülők az óvodákról :) »

Mesterségek az óvodáinkban »

Hagyományőrzés az óvodában »

Sport az óvodáinkban »

Húsvétra készülődés óvodáinkban »

Mese az óvodáinkban »

Játék óvodainkban »

Művészeti nevelés óvodáinkban »

Dajkának, dadusnak lenni jó! »

Nemzeti ünnepeink »

Állatok világnapja az óvodákban »

Óvodai ballagás, évzárók »

Szüret és vásár az óvodában »

Közösségépítés az óvodák irányításával »

További írások »

Óvoda bemutatkozók »

Óvodalánc óvodák írásai »

Óvodalánc óvodák gyermekrajzai »