Farsang az óvodáinkban | Óvodalánc
     
óvoda hírek

óvoda hírek

óvoda hírek

Versek sárkányokról »
Rovat: Szent György hava: a sárkányos hónap!
2019-04-04

Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek? »
Rovat: Táplálkozás: egészségesen!
2018-12-07

Szüreti mulatság az óvodában »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-08

Hagyományápolás, szüreti felvonulás »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-04

Szüreti vígasság a Lurkó Kuckó Óvoda szervezésében »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-03

Siklósi ovisok szürete »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-01

Varázsjátékok, a Szocioemocionális Pedagógiai Terápia (SZPT) játékai az óvodai és az iskolai mindennapokban »
Rovat: Gyermekpszichológia
2018-09-26

Vidám évnyitó hét az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-09-01

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 2. »
Rovat: Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok
2018-08-22

Milyen lesz a 2018/19-es iskolai év? »
Rovat: Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések
2018-08-13

Nyári élet az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-07-05

Nyári népmeséink-Az évkörhöz illeszkedő népmesék 2.rész »
Rovat: Nyár óvodás korú gyermekkel
2018-07-02

A Sárkánykalandok Hévízen folytatódnak »
Rovat: Partnereink hírei
2018-07-01

Fessünk jéggel! »
Rovat: Játékok - amikre nyáron van igazán idő!
2018-06-30

Játékos tanulás - a nyári szünetre »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-11

 
óvoda hírek

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

 

Óvodalánc »

Farsang az óvodáinkban


Farsang az óvodáinkbanHogyan készülődünk farsangra?

Park Óvoda-Lakkozó Tagóvoda, Park Kindergarten-Lakkozó Gliederkindergarten, Budapest - 1048

A magyar nép farsangi szokásai, hagyományai komoly alapokon nyugszanak, amelyek az évek során erőteljes változásokon mentek keresztül. Fontos nevelő feladatunk, hogy felhívjuk gyermekeink figyelmét hazánk hagyományainak értékeire, kultúrájának gazdagságára, kialakítani bennük a tudatos hagyományápolásra való hajlamot.

Bővebben »Hogyan ünnepeljünk farsangot az óvodában?

Pitypang Tagóvoda, Budapest - 1139

Óvodánk 2010-ben nyitotta meg kapuit. Azóta is minden évben tervezzük a farsangi ünnepkört. Első két évben a szülőkkel közösen rendeztük meg, délután táncházzal űztük el a telet. Azt tapasztaltuk, hogy óvodásainkat frusztrálta a nagy tömeg, hiszen 15 csoportos intézmény vagyunk. Közösen úgy döntöttünk, hogy minden csoportban valósuljon meg a mulatság. A XX. századi beöltözős nap az a gyerekek vágyainak a megvalósulása, amikor átváltoznak hősökké, és a környezetükben megtalálható élőkké és élettelenekké.

Bővebben »Farsangi bál az oviban!

Emőd Város Napközi Otthonos Óvoda, Emőd - 3432

A gyermekek izgatottan érkeztek az óvodába, a Szivárvány csoportba, Farsang napján! /2016.02.04./ Minden szülő elkísérte a gyermekét,ők is mókás jelmezekben érkeztek, mint a gyermekek.

Bővebben »Farsangoljunk hat hetet, míg elűzzük a telet!

Csávolyi Napközi Otthonos Óvoda, Csávoly - 6448

Izgalommal készültünk idén is a farsangra. Nagy örömünkre a sok ügyes anyuka közreműködésével kreatív jelmezeket láthattunk. Már napokkal az ünnep előtt elkezdtük a készülődést. Feldíszítettük az óvodát, a csoportokat, és érdekesebbnél érdekesebb dolgokat barkácsoltunk. Szabtunk, varrtunk, ragasztottunk, vágtunk és festettünk. Titkolóztunk, sugdolóztunk, hogy vajon ki milyen jelmezbe bújik majd.

Bővebben »Farsang a Csalóka óvodában

Csalóka Óvoda, Gyergyócsomafalva - 537050

Két hetes projekt záró napja volt a február 5-én megtartott FARSANGOLÁS. A két hét minden napja az ünnepre való ráhangolódást szolgálta. Így a bohócbáb volt a kérdező a román tevékenységen, a bohóczsetonok sorakoztak párosával vagy növekvő, csökkenő sorrendet alkottak, Kreativitásuk, művészi érzékük kifejezői a sok álarc origami munkák, színezők, igazi farsangi hangulatot varázsoltak a csoporttermekben, a folyóson.

Bővebben »Óvodai farsang a néphagyományok jegyében

Zengő Erdő Óvoda Nyírjákói Tagintézménye, Nyírjákó - 4541

A néphagyományőrzés az óvodai nevelési programunk egyik kiemelt célja, amely áthatja a nevelésünk egészét és a gyermekek tevékenységeit. A farsang óvodánk egyik olyan ünnepe, amelyet a néphagyomány ápolás szellemében rendezünk, szervezünk. Két csoportos óvodánkban minden évben nagy lelkesedéssel készülnek gyermekek, szülők és óvodai dolgozók együtt a közelgő télbúcsúztató farsangra.

Bővebben »Farsang a Tési Napsugár Óvodában

Tési Napsugár Óvoda, Tés - 8109

Óvodánkban a farsangi előkészületek már január közepétől megkezdődtek. Barkácsoló és ábrázoló tevékenységek során sok vidám farsangi dalt, verset, csúfolót tanultunk. Beszélgettünk a farsangi népszokásokról, hagyományokról, a télűző ünnepről. Felelevenítettük a mohácsi busójárás szokását. Álarcokat, maszkokat készítettünk. 

Bővebben »Farsang az ovinkban!

Magyar Tanítási Nyelvű Óvoda, Perbenyik- Pribeník - 07651

Perbenyik községben, amely Bodrogközben - Felvidéken található, 2016. február 5-én megrendezésre került a már hagyománnyá vált farsangi mulatság.

Bővebben »Itt a farsang, áll a bál...

Hársfa Óvoda és Egységes Óvoda-Bölcsőde, Halimba - 8452

Minden év februárjában tartjuk, a hagyományos farsangi bálunkat. Évek óta a szülők, hozzátartozók számára, nyitott rendezvényként szombat délután tartjuk, a helyi kultúrház nagytermében. A jelmezbált megelőző hét, a farsang jegyében zajlik. A heti foglalkozások, mind a farsang témáját ölelik fel.

Bővebben »Muraszemenyei ovisok Farsangja

Muraszemenyei Napköziotthonos Óvoda, Muraszemenye - 8872

Karnevál! Mesébe illő forgatag... - énekelték maskarába bújva a muraszemenyei óvodások vidám télbúcsúztatójukon. Óvodánkban minden évben megrendezésre kerül a farsangi karnevál, melyre óvodás gyermekeink már hetek óta nagy-nagy izgalommal készültek. Minden nap újabb és újabb ötletekkel rukkoltak elő, minek öltöznek majd fel az óvodai farsangon. A felvonulás során emelte a kellemes hangulatot, hogy gyermekeink szüleikkel, nagyszüleikkel és testvéreikkel együtt ünnepelhettek.

Bővebben »Mohácsi Botos Busócsoport az óvodai farsangon

Bácsalmás Kistérségi Többcélú Társulás Óvodája és Egységes Óvodája Csikériai Óvodája, Csikéria - 6424

Farsangi mulatságot minden évben rendezünk óvodánkban. Ilyenkor mindenki (a dadus és óvó nénik is) jelmezbe bújik, rövid versikével bemutatkozik, ezután elfogyasztjuk az otthonról hozott finomságokat, teát főzünk, majd egy táncos mókázás veszi kezdetét.

Bővebben »Télbúcsúztató az óvodában

Bácsalmás Kistérségi Többcélú Társulás Óvodája és Egységes Óvoda- Bölcsődéje Mátételki Tagóvodája , Mátételke - 6452

Óvodánkban évek óta nagy hagyománya van a farsangnak. A gyerekek minden évben nagyon várják ezt az időszakot. Az előkészületek, a farsangi bál maradandó élményt jelent a kisgyermekek életében. Valamint új szokás megismerésére kerül sor, a Kisze báb készítése és égetése.

Bővebben »Farsang óvodánkban

Bagaméri Napközi Otthonos Óvoda, Bagamér - 4286

Új hagyomány teremtése volt célunk az idei farsang megszervezésével. A farsang hetében minden nap más-más tevékenységet szerveztünk az óvoda minden csoportjában a gyerekek képességeihez igazítva a tevékenységeket...

Bővebben »Farsang az óvodánkban

"A Vasút a Gyermekekért" Alapítvány Szegedi Óvodája, Szeged - 6722

A farsang több hétig tartó időszak. Téli (télies) élmények, vidám tevékenységek, változatos programok szőtték át napjainkat.  Tréfás mondókákat, verseket tanultunk. Meséink is már a tél végét a tavasz várását idézték. Festettünk, vágtunk, ragasztottunk, készültek a maszkok, álarcok. Mi ezt így éltük meg, éltük át óvodai életünkben, Vízkereszttől Hamvazószerdáig.

Bővebben »Óvoda szeretlek! - Felnőtt farsang a Mosolygó Óvodában

Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda, Budapest - 1039

Az óvodában folyó magas színvonalú munkához fontos, hogy a dolgozók jól érezzék magukat az intézményben. Ennek érdekében igyekszünk sok olyan programot csinálni, amely jobban összekovácsolja a csapatot. Tagóvoda lévén, egy másik épületben működik a székhelyen lévő óvoda, rendszeresen tartunk közös értekezleteket, programokat, hogy minél jobban megismerhessük egymást. Ez volt a célja februárban közös farsangunknak.

Bővebben »Itt a farsang, áll a bál...

Bercsényi Utcai Kincskereső Óvoda, Csongrád - 6640

A farsang a vízkereszttől a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. Óvodánk is minden évben nagy örömmel készül a farsangi időszakra. Egy hétig tartó témahét keretében dolgozzuk fel a farsangot.

Bővebben »Farsang van, farsang van, járjuk a táncot gyorsabban…

Ajka Városi Óvoda Katica Óvoda, Ajka - 8400

A farsang vízkereszttől a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, népünnepélyek jellemeznek. Az Ajka Városi Óvoda Katica és Központi Óvodájában is minden évben nagy örömmel készülünk a farsangi időszakra.

Bővebben »Állt a bál a Kipp-Kopp Óvodában

Kipp-Kopp Napköziotthonos Óvoda, Szeged - 6753

Hagyományainkhoz híven idén is megrendeztük farsangi mulatságunkat. A gyerekek már hetekkel korábban elkezdtek gondolkodni azon, milyen jelmezbe is bújjanak e jeles nap alkalmából.

Bővebben »Az Északi sarkon (Farsang)

Nardini Napköziotthon, Székelyudvarhely - 535600

„Az idegen népek” téma keretében választottuk azt, hogy tanuljunk az északi sarkról, az eszkimókról. Mivel a farsang időszak is elérkezett ezért úgy határoztunk, hogy ezt a témát összekötjük a farsanggal és felöltözünk eszkimóknak, pingvin, jegesmedvének és elkészítjük a teremben az ’iglut’, az eszkimók jégházát és egy kis jeges tengert az ott élő állatokkal.

Bővebben »Jeles nap – Farsang

Gyermeksziget Montessori Óvoda Mosolygó Tagóvoda, Budapest - 1039

Oly mértékben korlátok közé szorítja az élet a gyermekeket, hogy folyamatosan keresnünk kell az alkalmat a gátlások oldására. A több héten át tartó készülődés, majd a farsangi mulatozás mind-mind lehetőséget ad arra, hogy feloldja a feszültségeiket, megtanulják a sokféle érzelem kezelését. 

Bővebben »Ilyen a mi Farsangunk

Vécsi Kisvakond Óvoda, Vécs - 3265

Minden évben nagy izgalommal készülünk a farsangi bálra, karneválra. A gyerekek nagyon szeretik ezt a napot, hiszen ilyenkor nem teljesen a megszokott napirend szerint telik a napunk. Kicsit kötetlenebb, szabadabb, megengedőbb, ugyanis az izgalom miatt nyüzsgőbbek, hangosabbak, mint egy átlagos napon.

Bővebben »Törpés farsang

Elvarázsolt Házikó Óvoda, Szamosújvár - 405300

Tavaly is sor került az Elvarázsolt Házikóban a farsangi mulatságra. Két hetes projektünk záró része a farsangi bálunk volt, ahol midengyik törpe beöltözött jelmezbe.

Bővebben »Farsangi bál az oviban

Bükk Kincsei Napköziotthonos Óvoda, Cserépváralja - 3417

Mint ahogy a bemutatkozónkban is írtuk, mi minden jeles napot, ünnepet megünneplünk, megemlékezünk róla a mi kis helyi szokásaink szerint. Van amelyiket nyíltan, de van olyan ünnep amit csak zárt körben tartunk meg. Ilyen zártkörű ünnepünk a farsangolás is.

Bővebben »Farsang az óvodánkban

Kodály Zoltán Óvoda Micimackó Óvoda telephely, Tatabánya - 2800

Minden évben a február, a mulatság hónapja. Ilyenkor tartjuk a farsangi bálunkat. Sok éven keresztül délelőtt - zárt körben - csak a gyerekeknek tartottuk. Már egy jó pár éve délutánonként, a szülők számára is nyitott rendezvényünké tettük. Ez számukra is fontos, mivel szívesebben töltik gyermekükkel az időt, egy kis szórakozással egybekötve. Sokszor kérik is, hogy milyen jó lenne belelátni az óvoda életébe, mit is csinál a gyermekük a csoportban. Ilyenkor egy kis ízelítőt kapnak ebből is.

Bővebben »Farsangi kavalkád

Csillagvár Óvoda (Kölcsey Ferenc u.), Hajdúböszörmény - 4220

A hajdúböszörményi Csillagvár Óvoda Kölcsey Ferenc utcai székhely három csoportjában farsangi mulatságok zajlottak február utolsó napjaiban. Ennek hangulatosabbá tételéhez „farsangi kavalkád" címmel színes, több technikával felsorakoztatott dekorációt készítettek a gyerekek és az ódapedagógusok közösen az óvoda előterébe.

Bővebben »Kecskealakoskodó - Farsangi népi játék

Lurkó Kuckó Óvoda, Őrtilos - 8854

Az alábbi farsangi népi játékot Tóthné Iváncsics Gyöngyi (Lurkó Kuckó Óvoda, Õrtilos) állította össze.

Bővebben »

Az óvodás gyermek »

Környezeti nevelés »

Sport óvodáskorban »

Enneagram »

Érzelmi nevelés »

Tanulás - csak játékosan! »

Gyermekrajz »

Színterápia »

Kulturális nevelés »

Gyermekpszichológia »

Logopédia, beszédfejlődés »

Fejlesztőpedagógia »

Gyermeknevelés »

Zenei nevelés »

Jobbkezes vagy balkezes? »

Viselkedések, temperamentumok »

Asztrológia »

Családi történetek »


Óvodában, közösségben »

Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok »

Panka óvodába megy! (szülői blog) »

Óvodai jelentkezés, beiratkozás »

Óvodai kirándulások »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

Óvodai nevelés »

Óvodai élet »


Szerves műveltség »

Szerzők, könyvek, szellemi nagyjaink »

Magyar ház »

Aranyalma Páros »

Viselet, öltözködés »

Ünnepeink az évkörben »

Baranta »

Népi játékok »

Jeles napok »


Egészséges óvodáskor »

Felső légúti betegségek »

Lúdtalp, bokasüllyedés, egészséges gyermekláb »

Adj neki sok gyümölcsöt, zöldséget! »

Hőségriadó! »

Homeopátia »

Gyermekgyógyászat »

Táplálékérzékenység, allergia »

Egészségmegőrzés télen »

Gyermek fogápolás »

Táplálkozás: egészségesen! »

Sóterápia »

Bach-virágterápia »

Milyen a jó gyerekcipő? »

Természetgyógyászat »


Kreatív sarok »

Gyerekzsúrok »

Találós kérdések »

Pipalisták »

Visegrádi Palotában gyerekkel »

Játékok - amikre nyáron van igazán idő! »

Vidám tél! »

Szent György hava: a sárkányos hónap! »

Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. »

Kreatív Tavasz »

Húsvéti tojások - Kreatív húsvét 1. »

Kreatív sarok - újrahasznosítás! »

Barkácsolós játékok »

Kreatív nyár »

Kreatív Arcfestés - állatminták »

Kreatív Iskolakezdés »

Farsangi jelmezek »

Rajzolgatós játékok »

Mozgolódós játékok »

Alkossunk ősszel is! »


Aktuális témáink

Iskolás leszek! »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »


ÓVODALÁNC óvodák írásai

Óvodalánc hírek »

Zenei nevelés óvodáinkban »

Egészséges életmódra nevelés »

Márton nap az óvodákban »

Ősz az óvodákban »

Adventi készülődés óvodáinkban »

Környezeti nevelés az óvodákban »

Mikulás várás óvodáinkban »

Víz világnapja az óvodákban »

Anyák Napja szép ünnepére... »

Farsang az óvodáinkban »

Madarak és fák napja - május 10. »

Óvodák születésnapja és óvodások születésnapja »

Óvodalánc ovik: szülők az óvodákról :) »

Mesterségek az óvodáinkban »

Hagyományőrzés az óvodában »

Sport az óvodáinkban »

Húsvétra készülődés óvodáinkban »

Mese az óvodáinkban »

Játék óvodainkban »

Művészeti nevelés óvodáinkban »

Dajkának, dadusnak lenni jó! »

Nemzeti ünnepeink »

Állatok világnapja az óvodákban »

Óvodai ballagás, évzárók »

Szüret és vásár az óvodában »

Közösségépítés az óvodák irányításával »

További írások »

Óvoda bemutatkozók »

Óvodalánc óvodák írásai »

Óvodalánc óvodák gyermekrajzai »