Sulyok Ágnes | Kreatív rovat vezetője és a Játéktár vezetője összes írása a LurkóVilág óvodai portálon
     
óvoda hírek

óvoda hírek

óvoda hírek

Milyen halat adjunk és milyent ne a gyereknek? »
Rovat: Táplálkozás: egészségesen!
2018-12-07

Szüreti mulatság az óvodában »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-08

Hagyományápolás, szüreti felvonulás »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-04

Szüreti vígasság a Lurkó Kuckó Óvoda szervezésében »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-10-03

Siklósi ovisok szürete »
Rovat: Szüret és vásár az óvodában
2018-10-01

Varázsjátékok, a Szocioemocionális Pedagógiai Terápia (SZPT) játékai az óvodai és az iskolai mindennapokban »
Rovat: Gyermekpszichológia
2018-09-26

Vidám évnyitó hét az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-09-01

Óvodakezdés - praktikus tanácsok 2. »
Rovat: Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok
2018-08-22

Milyen lesz a 2018/19-es iskolai év? »
Rovat: Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések
2018-08-13

Nyári élet az óvodában »
Rovat: Óvodalánc óvodák írásai
2018-07-05

Nyári népmeséink-Az évkörhöz illeszkedő népmesék 2.rész »
Rovat: Nyár óvodás korú gyermekkel
2018-07-02

A Sárkánykalandok Hévízen folytatódnak »
Rovat: Partnereink hírei
2018-07-01

Fessünk jéggel! »
Rovat: Játékok - amikre nyáron van igazán idő!
2018-06-30

Játékos tanulás - a nyári szünetre »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-11

Apróságok apróságai - A precíziós fogás alakulásáról és a túlféltésről »
Rovat: Fejlesztőpedagógia
2018-06-08

 
óvoda hírek

Farsangi hagyományaink »

Farsang az óvodáinkban »

Kreatív Tavasz »

Farsangi jelmezek »

Farsangi ételek »

 

Sulyok Ágnes, Kreatív rovat vezetője és a Játéktár vezetője

összes írása a LurkóVilág.hu óvodai portálon

Az írásokat szerzői jogok védik, azok átvétele sem részleteikben, sem teljes terjedelmükben nem engedélyezett! Kérdés esetén írjon nekünk: lurkovilag@lurkovilag.hu

Tényleg jobbak a fiúk matematikából?

Nemcsak gyerekkoromban, manapság is „szembe találkozom „olyan megjegyzésekkel, miszerint a fiúk okosabbak ( ? ) , ügyesebbek matematikából. Ennek hatására szûk környezetemben is el kezdtem felmérni a helyzetet, de számottevõ különbséggel , miszerint jobb jegyeik lennének a fiúknak, mint a lányoknak, nem találkoztam.

Tovább...

Szülői minták mutatása, avagy miért jó, ha fúr-farag a gyermek, mint az apja

A gyermek egyik személyiségformáló játéka, amikor szerepjátékokat kezd játszani! Ez a játékforma a gyermek 2-2,5 éves korában jelenik meg és bár 6-7 éves koráig lesz domináns, a későbbiekben is jellemformáló lehet a gyermek életében.

Tovább...

Milyen a helyes testtartás, írás közben?

 

Az iskolás gyermekünk szobájának egyik fontos bútora az íróasztal. Az első néhány évben folyamatos használatban lesz, mivel a leckeíráshoz és gyakorláshoz ide ül le csemeténk, de miért is fontos, hogy jó testtartással üljön az asztal mellett és milyen szempontokat kell figyelembe venni, ha íróasztal vásárlás előtt állunk?

Tovább...

Fontosabb dátumok a 2017/18-as tanévben

Mikor kezdődik a tanév? Mikor lesznek a tanítási szünetek?

Fontosabb dátumok a 2017/18-as tanévben:

Tovább...

Milyen a jó tolltartó ?

Az iskolatáska választás mellett sokszor gondot okoz, hogy a széles kínálatban melyik tolltartó lesz a megfelelő egy alsó tagozatos gyermek számára. Íme néhány szempont, amit figyelembe vehetünk a vásárlásnál :

Tovább...

Így kezdjük könnyedén az első iskolai napot !

 

Augusztus elején egyre többször kezdünk el beszélgetni gyermekünkkel az iskolakezdésről, az első napokról . Íme néhány tipp, hogy kellően pozitívan tekintsünk a “nagy nap" elé, és, hogy könnyebben vegyük az elénk gördülő akadályokat !

Tovább...

Milyen a jó iskolatáska? – gondolatok az első iskolatáska vásárlásról 3. rész

Az első hetekben nem kapta meg lányom a könyveket (gyermekem az első osztályt Ausztriában kezdte el), így az első néhány napon szinte üres iskolatáskával „baktattunk „ az iskola felé. Aztán szeptember vége lehetett, amikor kézhez kapták az első tankönyveket. Ekkor lettem arra figyelmes, hogy ahelyett, hogy a táska vállpántja rásimult volna lányom vállára, mindig lecsúszott róla.

Tovább...

Hogyan készüljünk fel, mit vigyünk magunkkal egy bicikli túrára ? Gyakorlati tanácsok néhány pontban

 

Manapság egyre divatosabbá válik az aktív pihenés, így a kerékpározás is! Mire kell figyelni akkor, ha először megy el együtt a család egy ilyen túrára?

Tovább...

Iskolára hangolódás otthoni játékokkal : legózás 2 . rész

A nyarat a sok pihenés mellett egy-két irányított, iskolára hangolódást segítő játékkal is el lehet tölteni.
A lego használatával nem csak a matematikai alapfogalmakat, színeket lehet megismertetni, de egyéb , környezetünk megismerését is célzó kísérletet is lehet kivitelezni.

Tovább...

Iskolára hangolódás otthoni játékokkal : legózás 1. rész

A nyarat a sok pihenés mellett egy-két irányított, iskolára hangolódást segítő játékkal is el lehet tölteni.
A lego használatával esősroban a matematikai alapfogalmakat, színeket lehet megismertetni illetve begyakarolni. Ráadásul a játék közben a finommotorika is fejlődik, mely elengedhetetlenül fontos lesz az első osztályban.

Tovább...

Milyen a jó iskolatáska? – gondolatok az első iskolatáska vásárlásról 2. rész

 

Egy gyermek életében az első iskolatáska vásárlása olyan élményekkel teli esemény, amely meghatározza az iskolára hangolódását.

Tovább...

Milyen a jó iskolatáska? – gondolatok az első iskolatáska vásárlásról 1. rész

 

 A legtöbb gyermek életében az első iskolatáska vásárlása olyan élményekkel teli esemény, amely meghatározza az iskolára hangolódását.

Tovább...

Iskolakezdés – zöld gondolatokkal

 

Iskolakezdés idején, a tanszerek és iskolatáskák vételénél, próbáljunk környezettudatosan gondolkodni.

Tovább...

Milyen a jó szerepjáték?

Gyereknap közeledtével igyekszünk meglepni gyermekeinket apróbb ajándékkal, mely reményeink szerint nem egy újabb „porfogó „ lesz, hanem gyermekünk gyakran fogja levenni a játékpolcról.

A szerepjátékok egyik nagy előnye, hogy hosszú évekig lehet nagy kedvence gyermekünknek, és közben játszva ismerkedik csemeténk a „nagyok világával „.  Mégis milyen ismérvei vannak egy jó szerepjátéknak ?

Tovább...

Hogyan ne legyen rémálom a családi utazás ?

Sok család alig várja a nyaralást, de összeugrik a gyomra, ha az utazással kapcsolatos hosszú idõ eltöltésére gondol. Pedig ennek nem kell feltétlenül így lennie. Ma már számtalan praktikus, kis helyigényû, utazásra szánt játék található meg a játékpiacon. Ezek megismertetéséhez szeretnénk segítséget nyújtani néhány praktikus példával – egy-egy játék bemutatásával.

Tovább...

„Orvosos” játékok, betegség idejére

Néhány ötlet milyen játékokat találsz a Játéktárban, mellyel a gyerkőcöd szórakoztatóbban tud átjutni a betegségeken, illetve segít leküzdeni a doktor nénikkel és bácsikkal kapcsolatos szorongást.

Tovább...

Milyen újdonságok vannak a játék piacon? - 2.rész: Kreatív készletek

Kézműveskednél a lurkóddal, de nincs időd vagy kedved egyenként „összevadászni” az ehhez  szükséges alapanyagokat? Szeretnél biztos sikert, nehogy csalódás legyen a kreatív délután vége? Ez esetben érdemes kreatív készletet választani. >> http://www.jatektar.lurkovilag.hu/kreativ_88/kreativ_keszletek_93 

Tovább...

Milyen újdonságok vannak a játék piacon? - 1.rész: Többfunkciós kirakók

Ha szeretnénk gyermekünknek olyan játékot választani, amellyel önállóan is tud játszani, érdemes kirakót venni. Régóta sláger ez a játékfajta a gyerekek körében, és újabban több funkciós játékként is használhatjuk: nem csupán ki kell rakni a képet, hanem gyermekünk logikai, illetve kézügyességének fejlesztésére vagy asszociációs tevékenység gyakorlására, esetleg késõbbi szerepjátékra is alkalmas.

Tovább...

Játékos fejlesztés 1-3 éves korban

A gyermek a legnagyobb kincs egy szülõ számára, így születésétõl kezdve – sokszor aggódva – figyeljük, megfelelõ ütemben fejlõdik-e, nincs – e lemaradva a beszéd területén, vajon mozgása megfelel-e kortársaiénak. Tudjuk, hogy mindegyik gyermek a saját tempójában fejlõdik, így csak irányadónak tekintsük a hivatalos elvárásokat 1 - 2 éves gyermekünknél. Mégis, ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk játszva ismerkedjen környezetével, mielõbb megismerje a különbözõ anyagokat, kitapintsa a különbözõ formákat, bizonyos játékokat érdemes elõnyben részesítenünk, hiszen vannak, melyek segítik ezeket az elsõ lépéseket.

Tovább...

Mit lehet csinálni ilyen esős időben a gyerekekkel? - kreatív mentőöv:

Ha már bejártátok az összes zárt programlehetőséget, és unjátok a  gumicsizmát, akkor irány egy hobbibolt, vagy egy nagyobb üzlet papírrészlege és utána máris lehet alkotni napszámra! 

Tovább...

Ajtódísz levendulából

Aki szereti a levendula illatát ,nem csak egy vázába teheti, hanem ajtódíszt is készíthet belőle.

Tovább...

Tojás memória krumpli nyomdával

Remek időtöltést és szórakozást ígér a tojás memória elkészítése, mely segíti a Húsvét ünnepére történő ráhangolódást is.

Tovább...

Vízimalom

Ezt az ötletet kisebbek és nagyobbak is elkészíthetik egyszerûen és gyorsan, utána pedig közösen megfigyelhetjük, hogyan forgatja meg a kerekét a vízimalmunk.

Tovább...

Szélvirág

Üres gyümölcslé dobozból lehet elkészíteni ezt a szélforgót, amelyben nem csak szeles, hanem szélcsendesebb napokon is lehet gyönyörködni.

Tovább...

Gyermekjátékok - hosszú utazásokhoz

Első nagy családi utazásunkra napokkal előtte el kezdtem készülni. Összecsomagoltam a ruhákat, gyógyszereket, és nagyobbik fiam segítségével azokat a játékokat, amelyek közel állnak a szívéhez. Azzal számoltunk, hogy az utazással semmi probléma nem lesz, hiszen ebéd után, alvás időben indulunk...

Tovább...

Húsvéti ajtódísz

Óvódás korú gyermekkel bátran meg lehet próbálni a következő dísz elkészítését, melyet a bejárati ajtóra akasztva köszönti Húsvét hétfőn a locsolkodókat.

Tovább...

Anyák napi meglepetés gyöngyből

Egyszerű elkészíteni még a legkisebbeknek is ezt az Anyák napi díszt ! Az elkészült művet, május első vasárnapján ,egy cserepes virágba tűzve átadhatjuk édesanyánknak vagy nagymamánknak.

Tovább...

Húsvéti tojásdísz anyagrátéttel

Hozzávalók : hungarocell tojás, színes anyagok, szalagok, éles kés, olló

Tovább...

Kokárda só-liszt gyurmából

Örökzöld játék a só-liszt gyurma, amivel minden gyerek szívesen játszik. Közelgő nemzeti ünnepünk alkalmából egy változatosan díszített kokárda elkészítését írom le, kedvcsinálónak.

Tovább...

Itt a vetés ideje! - környezeti nevelés

Álmodjuk meg teraszunk, balkonládánk, vagy éppen kertünk nyári virágait, amelyek vetési ideje az előttünk álló hetekben érkezik el. A virágok vetése és gondozása során életre szóló élményt és tapasztalatot nyernek gyermekeink is, ezért ne gondolkozzunk sokáig, fogjunk bele, együtt!

Tovább...

Focis falióra

Könnyebben kelnek fel a lurkók, ha ezt a vidám faliórát elkészítjük velük.

Tovább...

Színes lefűző dosszié

Ebben a mappában összegyűjthetjük gyermekünk rajzát, akár évek szerint csoportosítva is.

Tovább...

Évszak-időjárás jelző óra

Ezzel az "órával" gyermekünk nem csak az évszakok váltakozást tanulja meg játékosan, hanem napról napra figyelemmel kísérheti az adott évszakra jellemzõ idõjárást is.

Tovább...

Készítsünk adventi koszorút!1.rész

Alig pár nap, és ünnepeljük Advent első vasárnapját, amikor is meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát. Gyerekes családoknál készíthetünk saját magunk , gyermekeink bevonásával, akár a természet adta kincsek vagy egyéb egyszerű anyag felhasználásával adventi koszorút. Íme pár ötlet.

Tovább...

Készítsünk adventi koszorút 2.rész

Alig pár nap, és ünnepeljük Advent elsõ vasárnapját, amikor meggyújtjuk az adventi koszorún az elsõ gyertyát. Gyerekeink bevonásával is egyszerűen készíthetünk adventi koszorút, akár a természet adta kincsek vagy egyéb egyszerû anyagok felhasználásával. Íme pár ötlet!

Tovább...

Gyömbérkenyér

Hozzávalók : 1 dl olaj, 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, fél csésze méz, 1 csésze aludttej, 2 tojás, 2 ek. őrölt gyömbér, fél kk só

Tovább...

Zabos tallér

Hozzávalók: 15 dkg zabpehely, 10 dkg Graham liszt, 15 dkg vaj, 1 db tojás, 25 dkg túró,2 kávéskanál tengeri só

Tovább...

Lakásdíszek természetes anyagokból

Ha valaki szeretne zöld Karácsonyi hangulatot varázsolni a lakásba, ne habozzon, íme egy-két ötlet amely könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul pénztárca kímélő megoldás is.

Tovább...

Ünnepi képeslapok_1.rész

Téli délután, amikor nincs kedvünk kimenni a hideg levegőre, és a társasjátékot is megunták játszani csemetéink, a legjobb idő arra, hogy el kezdjünk készülődni, ráhangolódni az ünnepekre. A következő ötlet megvalósítása nem csak egyszerűen jó időtöltés ezeken a napokon, hanem segít nekünk abban, hogy a Karácsonyi hangulat ne csak arra a két napra korlátozódjon, hanem örömünk teljen az azt megelőző időszakban is.

Tovább...

Ünnepi képeslapok _2.rész

Nem késő nekifogni, és elkészíteni ezeket a karácsonyi képeslapokat. Biztos vagyok benne , hogy nem csak az elkészítése lesz számunkra élvezetes, de aki kézhez kapja, annak a személynek is nagy örömet okozunk.

Tovább...

Barkácsolás őszi termésekből_ 1.rész : Őszi "termés befőtt"

Az évszakok közül a legszínpompásabb egyike az ősz. Ilyenkor leírhatatlan színkavalkád látható az erdőkben , a természetben , megannyi kincset rejtve magában. Mindenkit arra biztatok, hogy egy ilyen szeptemberi, októberi hétvégén kerekedjen fel a családdal kirándulni. Kutassák fel ezeket a kincseket, hogy aztán hazaérve a következő két ötlet elkészítésével az otthonunkba is „becsempésszék” ezeket a gyönyörű színeket.

Tovább...

Barkácsolás őszi termésekből_2. rész: Őszi szélharang

Az évszakok közül a legszínpompásabb egyike az ősz. Ilyenkor leírhatatlan színkavalkád látható az erdőkben , a természetben , megannyi kincset rejtve magában. Mindenkit arra biztatok, hogy egy ilyen szeptemberi, októberi hétvégén kerekedjen fel a családdal kirándulni. Kutassák fel ezeket a kincseket, hogy aztán hazaérve a következő két ötlet elkészítésével az otthonunkba is „becsempésszék” ezeket a gyönyörű színeket.

Tovább...

Képek őszi falevelekből

Ezeknek a rajzoknak az elkészítése nem csak , hogy egyszerű és gyors, hanem az eredmény nagyon mutatós is. Nem kell hozzá más csak őszi falevelek és gyermekeink fantáziája.

Tovább...

Mit vigyünk magunkkal, ha gyerekkel utazunk? A LurkóVilág téli úti listája:

Utazásunk előtt néhány héttel készítsünk egy listát, amelyet még menet közben akár bővíthetünk is. Gyakorlott téli utazós „nagycsaládosként” összeállítottam egy úti listát, amely mindenki számára használható „alapanyag” lehet:

Tovább...

Alkossunk rózsaszirmokkal_ 2. rész

Ha van a kertünkben vagy a közeli parkban egy rózsabokor, nem csak virágzáskor csodálhatjuk meg. Ha elhullajtja a bokor a szirmait, gyűjtsük össze, és gyermekeinkkel elkészítve otthon is élvezhetjük gyönyörű színeit és illatát.

Tovább...

Alkossunk rózsaszirmokkal_ 1. rész

Ha van a kertünkben vagy a közeli parkban egy rózsabokor, nem csak virágzáskor csodálhatjuk meg. Ha elhullajtja a bokor a szirmait, gyűjtsük össze, és gyermekeinkkel elkészítve otthon is élvezhetjük gyönyörű színeit és illatát.

Tovább...

Vadaspark Abonyban

Abony határában található vadaspark viszonylag új a vadasparkok "palettáján ", hiszen csak pár éve nyitott.

Tovább...

Számháború, nem csak számmal

Jó időben, sok gyerekkel, szabadban... a gyerekek örökzöld játéka a számháború! A kisebbek bevonásával is játszható, ha a számokat egyszerű ábrákkal helyettesítjük. Íme!

Tovább...

" Fordított ország"

4 -6 éves gyerekeknek ( illetve 1 felnőtt vagy iskoláskorú gyerek), már 2-3 fővel is játszható

Tovább...

Társasjáték a szabadban

Kisebbeknek és nagyobbaknak, és szükséges egy nagyobb aszfalt vagy homokterület!

Tovább...

Akadálypálya a labdának

Kisebbeknek egyszerűbb pályán, míg nagyobbak bonyolultabb, nehezebb pályán próbá

Tovább...

Mezítlábas kincskeresés

Kisebbeknek és nagyobbaknak kertben játszható játék

Tovább...

Vattafestés

Ezt a technikát elsősorban kisebbeknek ajánljuk. Nem kell hozzá más, mint vatta, rongydarab, és festék.

Tovább...

Szitált kép

Kirándulás vagy séta alkalmával érdemes jól szétnézni,összegyűjteni a szép leveleket, kavicsokat vagy esetleg kisebb botokat. A következő technikával akár emlékkönyvet is készíthettek magatoknak, és nyár végén melengető érzés lesz újra átélni, felidézni ezeket az emlékeket.

Tovább...

Szappanbuborék technika

Legjobb kint , a kertben, udvaron vagy az erkélyen játszani ezt a játékot, mert ha kicsit nagyobbat fújjunk a festékes pohárba , nem lesz probléma , ha a földre is kerül a festékbuborékból.

Tovább...

Ceruzatartó WC papír gurigából

Ha nem tudunk rendet tartani asztalunkon, íme egy ötlet, melynek elkészítése után legalább a ceruzáink egy helyen lesznek.

Tovább...

Nyári mécses készítése - gyerekekkel

A következõ ötlettel hangulatos fényeket csalhatunk kertünkbe nyár estéken.

Tovább...

Játékok természetes anyagokkal - Agyagozás

Gyermekeink kézügyességének fejlődéséhez nagyon fontos a gyurmázás , agyagozás. Miközben apró kis ujjaikkal sodorják a kígyót, tenyerükkel „püfölik” agyagpalacsintát, vagy kis labdákat formáznak, folyamatosan stimulálják a mozgással a kezüket, és észrevétlenül is ügyesednek.

Tovább...

Játékok természetes anyagokkal- Papírmerítés

Ez a játék nem csak jó móka, hanem felhívhatjuk gyermekeink figyelmét arra,hogy mennyi minden készíthető újrahasznosítható anyagokból, és ha közösen védjük környezetünket, kicsit élhetőbbé is válik ezáltal.

Tovább...

Játékok természetes anyagokkal - Fakanál báb

Kisebb gyerekek mesehallgatás közben szeretik elképzelni maguknak, hogy hogyan néz ki az öreg anyóka a Jancsi és Juliskából vagy a legkisebb királyfi a Tündér Ilona meséből .Ha ezeket a bábokat elkészítjük velük, és elbábozzuk a történetet,újra átélik a mesék varázsát .

Tovább...

Kollázs kép üveggolyóval

Legkisebbeknek is jó mulatság . Nem kell hozzá más, mint sok fajta golyó ( műanyag, üveg, fa ), és egy üres cipős doboz, és folyékony tempera.

Tovább...

Mértani figurák rajzolása felnőtt instrukcióval

5-6 évesek már bátran próbálkozhatnak a következő játékkal

Tovább...

Zsírkréta visszakaparás

A technika lényege, hogy két rétegben kell felvinni a színt: először világos színű, majd sötét színű zsírkrétát használjatok a színezésnél.

Tovább...

Mókás szalvétagyűrűk_dekorgumiból

Egyszerűen elkészíthető ötlet dekorgumiból, mellyel díszíthetjük étkezéskor asztalunkat.

Tovább...

Színes tulipánok

Egyik ismerősömtől lestem el ennek a tavaszi ötletnek az elkészítését, amelynek nagy előnye , hogy víz nélkül is sokáig szép marad a vázában.

Tovább...

Virágparádé

Az ötletet, habár más alkalomra is elkészíthető pl. születésnap, én mégis Anyák napi meglepetésnek szánom, mivel gyorsan elkészíthető, akár apukákkal is, és a gyerekek is bátran besegíthetnek.

Tovább...

Húsvéti képeslapok

Elkészítésében kisebb gyermekek is bátran részt vehetnek, a kész műveket pedig elküldhetjük távolban élő szeretteinknek ünnepekre.

Tovább...

Húsvéti tojástartók

Ezekbe a tojástartókba teheted a fõtt,festett tojásokat Húsvétkor, amely az asztal vagy ablak dísze is lehet.

Tovább...

Színes karton-tojások fonállal

Tavaszi szünetben könnyen megvalósíthatóak a következő ötletek, amelyek elkészítése közben a gyerekek fantáziáját és kézügyességét is megmozgatjuk. Az elkészített művekkel pedig húsvéti ünnepi hangulatot varázsolunk az otthonunkban.

Tovább...

Só - liszt nyuszik kosárban

A sok ünnepi sütés mellett lesz még időnk a konyhában elkészíteni gyermekeinkkel ezeket a,nem ehető,bájos nyuszikat.

Tovább...

Űrhajós jelmez

A ruha elkészítése néhány órát igénybe vesz, de elkészítésével mindenképpen egy egyedi jelmezt kapunk. A garantált siker pedig nem fog elmaradni , ha gyermekünk a farsangi bálon magára veszi.

Tovább...

Kalóz jelmez

Elsősorban fiúknak ajánlom ezt a könnyen elkészíthető kalóz jelmezt.

Tovább...

Gyömbérkenyér

  

Tovább...

Zabos tallér

  

Tovább...

Mézes puszedli

Hogyan készítjük?

Tovább...

Terülj,terülj asztalkám, avagy hogyan terítsük meg az ünnepi asztalt

Gyerekkorom egyik meghatározó élménye, ami Karácsonyhoz kötődik, a szépen megterített asztal. Ilyenkor szép szalvétát tettünk a terítékhez, és egy-két fenyőágat tettünk az asztal közepére és nem hiányzott a gyertya sem. Érdemes tehát nekünk is gondot fordítani a kinézetre, mert ezzel is fokozhatjuk a Karácsony ünnepélyességét.

Tovább...

Gyerekekkel elkészíthető ajándékok Karácsonyra

Még nem késõ elkészíteni gyermekeinkkel ezeket az ajándékokat, melyeknek nagymamák és nagypapák is, amellett, hogy nagyon örülnek, még hasznát is veszik.

Tovább...

Milyen ajándékkal lepjük meg gyermekeinket Karácsonykor?

Nyilván olyan ajándékot vegyünk, amivel örömet szerzünk csemeténknek. Mégis, ha valaki ennél konkrétabb választ szeretne, íme néhány ötlet, szempont, melyet nem árt szem előtt tartani.

Tovább...

Játékvásárlás praktikusan

Sokan gondnak említik a játékok vásárlását Karácsony táján. Valóban, ha nem fordítunk kellő figyelmet az előkészületekre vég nélküli, boltról boltra járás lehet a végeredmény. A következőkben néhány jól bevált trükköt, és módszert említünk arra az esetre, ha az időnk véges, kis családunk pedig népes.

Tovább...

Rendezzünk gyerekzsúrt! - 4.rész

Ebben a részben néhány egyszerû, könnyen megvalósítható játékhoz szeretnék ötletet nyújtani. Mindenképpen érdemes a gyerekek életkorát szem elõtt tartva megválasztani a programokat , illetve számolni azzal is, hogy nem mindegyik gyermek szeret vetélkedõkben résztvenni.

Tovább...

Tányéralátét őszi levélből

Ennek az ötletnek a megvalósításához préseljünk le sok színes levelet , esetleg termést ( pl. juharfa termése). Kicsit aprólékosabb , hosszabb munkát igényel, mint az előző ötletek, de ha elkészül a "mű ", akkor minden reggel egy csésze tea mellett magunk elé varázsolhatjuk az őszi erdő megannyi színét. Tovább...

Levél memória

Gyűjtsünk össze mindenféle szines levelet, préseljük illetve szárítsuk meg , és egy borongósabb napon, amikor nincs kedvünk kimenni a hidegbe, el tudjuk készíteni belőlük a következő ötleteket.

Tovább...

Rendezzünk gyerekzsúrt! - 3.rész

A következő bohóc torta nem csak gyorsan elkészíthető, de finom is . Ráadásul kisfiúnak és kislánynak is egyaránt meglepetést szerezhetünk vele.

Tovább...

Angyalkák

Ezeknek a bájos angyalkáknak az elkészítésével hangulatosabbá tehetjük gyermekeink szobáját. A kész mûveket ablakparkányra vagy asztalra is kiállíthatjuk.

Tovább...

Levél memória

Gyűjtsünk őszi séták során vagy egyszerűen csak a kertben leveleket ,majd préseljük le . Kb egy hét múlva tudunk dolgozni "velük" , és elészíteni a , folyamatosan bővíthető, levélmemóriánkat. Tovább...

Adventi naptár "havas" tájon

November végén még idõben vagyunk ahhoz,hogy elkészítsük gyermekeinkkel együtt az adventi naptárt,majd együtt várjuk, ahogy az angyalkák apró meglepetéseket raknak az egyes napokhoz.

Tovább...

Rendezzünk gyerekzsúrt! - 2. rész

Ebben a cikkben szeretnék egy-két ötletet adni a lakás díszítéshez.

Tovább...

Nyári asztalterítők

Meleg, nyári napon nincs jobb elfoglaltság egy kis önfeledt „pacsmagolásnál”. Márpedig ennél az ötletnél nincs is másra szükség, mint egy kis festékre, anyagra, és az összes házban levő gyermek kezére. És ha elkészültünk a művel, egész évben gyönyörködhetünk az alkotásunkban.

Tovább...

Levelek, bogyók, termések

Hogyan készítsünk őszi szélharangot?

Tovább...

Ünnepi képeslapok

Téli délután, amikor nincs kedvünk kimenni a hideg levegőre, és a társasjátékot is megunták játszani csemetéink ,a legjobb idő arra, hogy el kezdjünk készülődni, ráhangolódni az ünnepekre. A következő ötlet megvalósítása nem csak egyszerűen jó időtöltés ezeken a napokon, hanem segít nekünk abban, hogy a Karácsonyi hangulat ne csak arra a két napra korlátozódjon, hanem örömünk teljen az azt megelőző időszakban is.

Tovább...

Levél nyomda

Gyűjtsünk össze mindenféle szines levelet, préseljük illetve szárítsuk meg , és egy borongósabb napon, amikor nincs kedvünk kimenni a hidegbe, el tudjuk készíteni belőlük a következő ötleteket. Tovább...

Rendezzünk gyerekzsúrt!

Hogyan tegyük különlegessé ezt a napot csemetéink számára? – Sulyok Ágnes kreatív varázslónk tippjei. Lakásdíszítés, programok, ételek... ha elég bátrak vagyunk otthon rendezni a zsúrt! Emlékeztek még a mi évtizedekkel ezelőtti, jó kis otthoni szülinapi bulijainkra?

Tovább...

Komposztálás otthon!

Örömmel tapasztaltam, hogy fiaim óvodájának kertjében tavasszal komposztáló sarkot helyeztek el. Mivel elkészítése sem időben, sem pénzben nem jelentős, illetve az őszi időszakban különösen sok kerti szemét, hulladék keletkezik, a kerttulajdonosoknak érdemes komposztálót kialakítani a kert félreeső, árnyasabb helyén.

Tovább...

Nyári képkeret

Nyár vége felé valószínűleg sok szép élménnyel lettünk gazdagabbak. Ha mindezeket fényképezőgéppel megörökítettük, nincs más hátra, minthogy elkészítsük a fotókhoz ezeket a könnyen kivitelezhető képkereteket., Így borongósabb napokon is lesz miben gyönyörködnünk.

Tovább...

Gyerek távcső

Melyik gyerek ne szeretné kémlelni a vízparton a messzeséget, úgy mint egy hajóskapitány? Vagy kirándulás alkalmával egy magas kilátóból szétnézni a távoli messzeségben? Bár itt nem igazi távcsövet készítünk, mégis garantálom, hogy nem csak elkészítése, de a vele való játék is jó móka lesz. Tovább...

Nyaklánc

Elsősorban kislányoknak ajánlom a mostani kreatív ötletet. Nem kell hozzá más, mint elővenni anyu varródobozát és kiválogatni a nektek tetsző gombokat.

Tovább...

Kincskeresés

Logikai játék 5 éves kortól
Kellék: lufik, papir, ceruza Tovább...

Nyári szélharang készítés- ötletek esős időben

Ennek az ötletnek az elkészítésével nem igazi szélharangot kapunk, mivel csilingelni nem fog a szélben. Egy könnyû, nyári fuvallatra ugyanakkor mókás „táncot” járnak a felakasztott figurák.

Tovább...

Nyári asztalterítők

Meleg, nyári napon nincs jobb elfoglaltság egy kis önfeledt „pacsmagolásnál”. Márpedig ennél az ötletnél nincs is másra szükség, mint egy kis festékre, anyagra, és az összes házban levõ gyermek kezére. És ha elkészültünk a mûvel, egész évben gyönyörködhetünk az alkotásunkban.

Tovább...

Nyári kitűző

Ennek az ötletnek a megvalósítását ajánlom kicsinek és nagyoknak , fiúknak és lányoknak egyaránt. A legkisebbek, ha még nem tudnak rajzolni,egy-egy szép képet körbevágva ,ugyanúgy el tudják készíteni ezt a nyári kitűzőt. Tovább...

"Emlék kavicsok"

Akár vízparton vagyunk, akár a hegyekben, vagy esetleg csak a játszótéren, keresgéljünk érdekes alakú lapos köveket, kavicsokat. Ha hazavisszük őket, akkor kezdődhet a móka. Fantáziánknak csak a kavics mennyisége szab határt. Tovább...

Közlekedési táblák

Minden otthonban megtalálható azok az anyagok, melyekkel elkészíthető a következő ötlet. Elég csak elővenni ezeket, és néhány autóval az elkészítés után kezdődhet a játék.

Tovább...

Húsvéti tojásfestés - természetesen

A népi hagyomány szerint a lányos házaknál Nagypéntekre esett a tojásfestés napja, és reméljük, hogy sokan élünk még ezzel a szép szokással. A következõkben a természetes anyagokkal történõ tojásfestésrõl olvashatsz bõvebben, hogy Húsvétig legyen idõd beszerezni a hozzávalókat.

Tovább...

És ha végre HULL A HÓ!

Máig élénken élnek bennem gyerekkorom telei: korcsolyázásokról a befagyott Tisza holtágán, a mátrai síelésekről, szánkózásról, és este a cserépkályha melletti melegedésről egy csésze forró teával a kezemben. Emlékszem, minden tél hosszú volt, hideg, és rengeteg hó hullott. Tovább...Szeretnél első kézből értesülni heti vezércikkünkről, legfrissebb híreinkről?
LurkóVilág hírlevél feliratkozás »
Csatlakozz: Facebook/LurkoVilag »

Az óvodás gyermek »

Környezeti nevelés »

Sport óvodáskorban »

Enneagram »

Érzelmi nevelés »

Tanulás - csak játékosan! »

Gyermekrajz »

Színterápia »

Kulturális nevelés »

Gyermekpszichológia »

Logopédia, beszédfejlődés »

Fejlesztőpedagógia »

Gyermeknevelés »

Zenei nevelés »

Jobbkezes vagy balkezes? »

Viselkedések, temperamentumok »

Asztrológia »

Családi történetek »


Óvodában, közösségben »

Óvodás leszek! Óvodakezdéshez tanácsok »

Panka óvodába megy! (szülői blog) »

Óvodai jelentkezés, beiratkozás »

Óvodai kirándulások »

Iskolakezdés - Leggyakoribb kérdések »

Óvodai nevelés »

Óvodai élet »


Szerves műveltség »

Szerzők, könyvek, szellemi nagyjaink »

Magyar ház »

Aranyalma Páros »

Viselet, öltözködés »

Ünnepeink az évkörben »

Baranta »

Népi játékok »

Jeles napok »


Egészséges óvodáskor »

Felső légúti betegségek »

Lúdtalp, bokasüllyedés, egészséges gyermekláb »

Adj neki sok gyümölcsöt, zöldséget! »

Hőségriadó! »

Homeopátia »

Gyermekgyógyászat »

Táplálékérzékenység, allergia »

Egészségmegőrzés télen »

Gyermek fogápolás »

Táplálkozás: egészségesen! »

Sóterápia »

Bach-virágterápia »

Milyen a jó gyerekcipő? »

Természetgyógyászat »


Kreatív sarok »

Gyerekzsúrok »

Találós kérdések »

Pipalisták »

Visegrádi Palotában gyerekkel »

Játékok - amikre nyáron van igazán idő! »

Vidám tél! »

Szent György hava: a sárkányos hónap! »

Lakásdíszek - Kreatív húsvét 2. »

Kreatív Tavasz »

Húsvéti tojások - Kreatív húsvét 1. »

Kreatív sarok - újrahasznosítás! »

Barkácsolós játékok »

Kreatív nyár »

Kreatív Arcfestés - állatminták »

Kreatív Iskolakezdés »

Farsangi jelmezek »

Rajzolgatós játékok »

Mozgolódós játékok »

Alkossunk ősszel is! »


Aktuális témáink

Farsangi hagyományaink »

Farsang az óvodáinkban »

Kreatív Tavasz »

Farsangi jelmezek »

Farsangi ételek »


ÓVODALÁNC óvodák írásai

Óvodalánc hírek »

Zenei nevelés óvodáinkban »

Egészséges életmódra nevelés »

Márton nap az óvodákban »

Ősz az óvodákban »

Adventi készülődés óvodáinkban »

Környezeti nevelés az óvodákban »

Mikulás várás óvodáinkban »

Víz világnapja az óvodákban »

Anyák Napja szép ünnepére... »

Farsang az óvodáinkban »

Madarak és fák napja - május 10. »

Óvodák születésnapja és óvodások születésnapja »

Óvodalánc ovik: szülők az óvodákról :) »

Mesterségek az óvodáinkban »

Hagyományőrzés az óvodában »

Sport az óvodáinkban »

Húsvétra készülődés óvodáinkban »

Mese az óvodáinkban »

Játék óvodainkban »

Művészeti nevelés óvodáinkban »

Dajkának, dadusnak lenni jó! »

Nemzeti ünnepeink »

Állatok világnapja az óvodákban »

Óvodai ballagás, évzárók »

Szüret és vásár az óvodában »

Közösségépítés az óvodák irányításával »

További írások »

Óvoda bemutatkozók »

Óvodalánc óvodák írásai »

Óvodalánc óvodák gyermekrajzai »